Regjeringen vil ha flere flyktninger i jobb

Nye endringer i integreringsloven skal få flere flyktninger raskt ut i arbeid. Forslagene inkluderer mer arbeidsretting i introduksjonsprogrammet, utvidelse av aldersgruppen til 55-60 år, og lengre programtid for de som trenger formell opplæring.

– Flere flyktninger må i jobb. Erfaringene etter de høye ankomstene fra Ukraina er hvor viktig og effektivt det er å arbeidsrette integreringen. Nå ønsker vi å legge inn forbedringer i integreringsloven slik at dette gjelder alle flyktninger som kommer til Norge fremover., sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna.

Regjeringens mål er at reglene skal bli enklere å forstå og praktisere, samtidig som de fokuserer mer på å folk i jobb. Regjeringen foreslår blant annet å:

  • Økt krav til arbeidsretting: Introduksjonsprogrammet skal i større grad kvalifisere deltakerne for arbeidslivet, med krav om at arbeidsrettede elementer skal utgjøre minst 15 timer i uken etter tre måneder for de med kort programtid.
  • Utvide aldersgruppen for introduksjonsprogram: Forslaget innebærer at personer mellom 55 og 60 år får rett og plikt til program, noe som vil gi flere muligheten til å delta og kvalifisere seg for arbeid.
  • Mulighet for lengre programtid for deltakere som skal gjennomføre formell opplæring: Det foreslås å utvide programtiden med ett år for de som skal gjennomføre formell opplæring for å bidra til at flere kan fullføre videregående opplæring, og særlig fag- og yrkesopplæring innenfor rammene av introduksjonsprogrammet.

Erfaringen etter Ukraina

Norge har bosatt over 75.000 flyktninger de siste tre årene. Over 27% av fordrevne fra Ukraina i arbeidsfør alder er allerede i jobb. I møte med høye ankomster satt regjeringen i gang flere tiltak, som i ettertid er evaluert. Siden nyttår har andelen ukrainere i arbeidsfør alder i jobb økt med 11 prosentpoeng. Ett av formålene med justering av loven er å bruke det som har fungert godt med ukrainere til også å gjelde andre grupper.

– Vi skal stille opp og stille krav. Det viktigste vi gjør for integrering er at de som kommer til Norge lærer seg norsk og at de kommer seg i jobb, i det seriøse arbeidslivet. Da må vi ha et fleksibelt og enkelt regelverk som bidrar til å nå disse målene, sier statsråden.

Frist for å sende inn høringssvar er mandag 9. desember 2024.

  • Et opplæringsprogram som skal forberede flyktninger til deltakelse i det norske arbeidslivet.
  • Programmet skal tilpasses hva den enkelte flyktning trenger for å kunne jobbe eller utdanne seg i Norge
  • Alle flyktninger mellom 18 og 55 år skal i dag delta i introduksjonsprogrammet.
  • I introduksjonsprogrammet skal den enkelte blant annet lære norsk og få forståelse for det norske samfunnet.
  • De som ikke har videregående opplæring fra før, kan få formell opplæring i programmet.
  • Det er et mål at flyktningene skal komme i jobb eller utdanning når de er ferdig.
  • Introduksjonsprogrammet er på fulltid.
  • Mer informasjon om introduksjonsprogrammet kan leses på Fagressurs for introduksjonsprogrammet på IMDi.no