Regjeringens viktigste jobb er å sikre tryggheten i folks hverdag

Støre-regjeringen tar tak i en urovekkende utvikling som fikk starte på Solberg-regjeringens vakt.

«Støre-regjeringen svikter tryggheten i Oslo», skrev Høyres Erna Solberg og Ine Eriksen Søreide i Aftenposten 27. desember.

Min regjerings viktigste jobb er å sikre tryggheten i folks hverdag.

Ingen eldre skal frykte å ta T-banen. Ingen foreldre skal uroe seg for om barna utsettes for vold på vei til trening. Ingen unge voksne skal kvie seg for å være ute alene på kveldstid.

Oslo er en av verdens tryggeste hovedsteder. Men det har vært en urovekkende utvikling de senere årene. Vi ser det også andre steder. Regjeringen møter dette med en rekke grep som jeg kommer tilbake til, men jeg takker høflig nei til å belæres av Høyre på dette feltet.

Politiet har rapportert om økt barne- og ungdomskriminalitet i Norge siden 2015. Fra da og frem til regjeringsskiftet hadde Høyre og Frp flere justisministre som ikke evnet å snu trenden – Sylvi Listhaug og Tor Mikkel Wara var to av dem.

Erna Solberg sov på vakt. Det gjør ikke min regjering. Et romjulsdebattinnlegg endrer ikke på det. La meg peke på noe av det vi gjør:

Raskere, sterkere reaksjoner

Vi etablerer et hurtigspor for ungdomssaker i domstolene, i første omgang i Oslo, Agder og Øst politidistrikt. Vi senker terskelen for å inndra penger, klokker, biler og andre verdier som er utbytte fra kriminalitet.

Kravet om at ungdommer må samtykke til ungdomsstraff, er fjernet. I tillegg har domstolene fått mulighet til å kombinere ungdomsstraff med ubetinget fengsel.

Historisk styrking av politiet

Vi har åpnet ny politistasjon på Mortensrud, ny politipost på Tøyen og eget nabolagspoliti på Grønland. Vi styrker politiet med historiske 2,8 milliarder kroner for 2025, av dette går 600 millioner kroner til økt innsats mot gjengkriminelle.

Forrige regjering reduserte fra 2018 til 2020 antall studieplasser ved Politihøgskolen fra 720 til 400. Vi økte med 100 plasser som noe av det første vi gjorde. Og ved utgangen av september i fjor var 90 prosent av de uteksaminerte politistudentene fra juni i jobb – den høyeste andelen som noen gang er blitt rapportert.

Tøffe mot årsakene

Den mest grunnleggende forskjellen på Arbeiderpartiets og Høyres justispolitikk handler imidlertid om forebygging: Vi er tøffe både mot kriminalitet og mot årsakene til kriminalitet.

I 2025 skal flere hundre millioner kroner brukes på blant annet beredskapsteam og skolemiljøtiltak, utrulling av Risk-modellen, utvikling av barnevernsinstitusjonstilbud, lokale rus- og kriminalitetsforebyggende tiltak og områdesatsinger i Oslo.

Forvarsel fra Søndre Nordstrand

I så måte er det trist å observere hva som skjer politisk i Oslo.

Inntektene fra eiendomsskatten kuttes, bydelene må betale. Fritidstilbudet i Søndre Nordstrand er derfor blitt et symbol på Høyres prioritering og verdivalg. Det er også et forvarsel om hva vi kan vente med en eventuell Frp/Høyre-regjering etter valget.

Med sine store skattekutt for landets rikeste varsler de to partiene nå en kraftig svekkelse av fellesskapets inntekter. Det blir langt mer radikalt enn forrige gang de satt i regjering.

Ingen må være så naive å tro at forebyggende arbeid blant barn og unge vil bli skjermet når dette skal dekkes inn. I særdeleshet ikke om vi tenker forebygging i stort.

Sosiale forskjeller, utenforskap og manglende muligheter for ungdom spiller nemlig en avgjørende rolle. Da trengs fortsatt politikk for rettferdig fordeling, inkluderende fellesskap og en styrket, mulighetsgivende velferdsstat.