Rekordvekst i antall barn på SFO: Økning på 22 prosent siden 2021

Regjeringen og SVs satsing på gratis SFO har ført til en rekordvekst i antall barn som går på SFO. Det viser nye tall fra Grunnskolenes informasjonssystem (GSI). Bakgrunnen for veksten er regjeringens innføring av 12 timer gratis SFO for alle elever på 1. til 3. trinn.

– Dette viser at grepene vi har gjort, virker. Vi vil at alle barn som ønsker å delta i SFO skal ha mulighet til det. Foreldrebetaling skal ikke være et hinder. Regjeringen er tydelige på at folk skal få bedre råd. Nå må vi også sørge for at kvaliteten på tilbudet i skolefritidsordningen er godt, sier kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun.

Tall fra GSI viser at 77 prosent av elevene på 1.– 4. trinn går på SFO. Det er en økning i antall barn på 22 prosent siden 2021. Den store økningen i antall elever på SFO er et resultat av flere ordninger som har kommet de siste årene med blant annet redusert foreldrebetaling og gratis 12 timers SFO for 1.–3. trinn som regjeringen har forhandlet frem sammen med SV.

Etter at det ble innført gratis 12 timers SFO også for 3. trinn, har andelen 3. klassinger i SFO økt fra 63 prosent skoleåret 2023–24 til 86 prosent i år. På 1. trinn er andelen 95 prosent, mens andelen 4. klassinger i SFO er på 37 prosent. 

550 millioner til bemanning og kvalitet  

Regjeringen har kompensert kommunene fullt ut for kostnadene knyttet til ordningen med gratis SFO, basert på at alle barn takker ja til tilbudet. Midlene er lagt inn i kommunerammen, og det er opp til lokale politikere å sikre at den økte deltakelsen ikke går utover kvaliteten i tilbudet. GSI-tallene viser at mens antall barn har økt med 22 prosent, har bemanningen i samme periode økt med 11 prosent.

– Selv om 12 timer gratis SFO er finansiert godt, ønsker vi enda bedre kvalitet på tilbudet. Derfor har regjeringen sammen med SV prioritert 550 millioner kroner i frie midler til kommunene for å styrke bemanning og kvalitet i 2025, sier Nordtun. 

Mer kompetanse og samarbeid med kultur og idrett

Regjeringen er opptatt av at barna møter et godt tilbud og innhold i SFO. I dag er det store forskjeller i SFO-innholdet mellom kommuner og mellom de ulike SFO-ene.

– Vi vet at nøkkelen til et godt tilbud er faglig trygge ansatte. Derfor har vi fire år på rad prioritert arbeidet med å øke kompetansen til de SFO-ansatte med 10 millioner kroner, sier Nordtun.

Nytt fra neste år er en søkbar pott på 20 millioner kroner som skal gå til å øke kvaliteten på SFO-tilbudet, gjennom blant annet samarbeid med kulturskoler og idrettslag. Ved å tilby aktiviteter sammen med lokalt kulturliv, frivillighetene og idretten vil SFO bli en inkluderende arena der alle barn får tilgang til morsomme og lærerike fritidsaktiviteter.

– SFO være skal være et sted der barn får leke og delta i kultur- og fritidsaktiviteter, det skal ikke bare være et oppbevaringssted, sier Nordtun.

Her kan du lese med om årets GSI-tall.