Retten til mat – for de mange eller for de få?

Hele 735 millioner mennesker i verden er rammet av sult og underernæring, dette tilsvarer omtrent én av ti mennesker globalt. Norge bidrar på flere områder for å redusere sult og øke selvforsyning både nasjonalt og globalt.

– Norge har lenge fremmet familielandbruket og løsninger som styrker bondens muligheter for å forvalte naturressursene på en bærekraftig måte som grunnlag for å bekjempe sult. Dette var også hovedbudskapet under Verdens matvaredag, rapporter statssekretær i Landbruks- og matdepartementet Wenche Westberg fra Roma.

Statssekretær i Landbruks- og matdepartementet Wenche Westberg i FAO.
Statssekretær i Landbruks- og matdepartementet Wenche Westberg i FAO. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Westberg deltok på markeringen i FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) i Roma. Hovedbudskapet for dagen er at mangfold av sunn og næringsrik mat bør være tilgjengelig og oppnåelig for alle. 20 år etter at de frivillige retningslinjene for retten til mat ble vedtatt i FN er det lite fremgang i å oppnå matsikkerhet globalt.    

Ifølge FNs årlige statusrapport for matsikkerhet og ernæring SOFI (The State of Food Security and Nutrition in the World), er det flere milliarder mennesker som mangler tilgang til næringsrik mat. Antall rammet av sult og underernæring økte raskt under pandemien og har forblitt på samme nivå de siste årene. Årsaker til sult er krig og konflikt, klimaendringer og fattigdom.  

Norsk deltakelse i Forum for globalt familielandbruk  

Under Verdens matvaredag er det også satt opp en familiegård i FAO som skal huse en rekke arrangementer knyttet til familielandbrukets rolle for global matsikkerhet. Ifølge FN produseres rundt 80 prosent av maten i verden av familielandbruket.

– Familielandbruk er bærebjelken i norsk matproduksjon, og er tett knyttet til målet om å produsere mat over hele landet. Nå ser vi at familielandbruk får en større rolle også internasjonalt. Flere land løfter frem familielandbruket som sentralt i kampen mot sult og fattigdom, melder statssekretær Wenche Westberg i Forum for globalt familielandbruk.  

Verdens matvaredag

1 / 5
Markering av Verdens matvaredag i FAO
False
2 / 5
Westberg med Kjersti Sommerset, ambassadør til FAO, WFP, IFAD
False
3 / 5
Westberg møter Brasils statssekretær for landbruksutvikling og familielandbruk, Fernanda Machiaveli
False
4 / 5
Westberg møter Oliver Oliveros, koordinator for Agroøkologi Koalisjonen
False
5 / 5
Westberg møter representanter fra World Farmers Organisation
False


Hovedtemaene for forumet er hvordan familielandbruk kan bidra til sosial, økonomisk og miljømessig bærekraft. Styrking av bønders organisasjoner ble også diskutert. Bønder, representanter fra bondeorganisasjoner, ulike FN-organisasjoner og medlemsland deltok på arrangementet.