Revisjon av utredningsinstruksen

Det er i statsråd i dag fastsatt en revidert utredningsinstruks. Revisjonen skal bidra til tydeliggjøring av ansvar i arbeidet med EØS-saker og til øvrige forenklinger og forbedringer.

Utredningsinstruksen fastsetter regler for hvordan tiltak skal utredes og hvordan berørte skal involveres gjennom høringer og utvalg mv.

Formålet med instruksen er å legge et godt grunnlag for beslutninger om statlige tiltak slik at beslutningene er velbegrunnede og gjennomtenkte. Mangelfull utredning øker risikoen for at det fattes beslutninger som ikke lar seg gjennomføre og gir uønskede virkninger. Instruksens utgangspunkt er at alle utredninger skal svare på noen grunnleggende spørsmål, blant annet hva er problemet som må løses, hva er målet og hvilke alternative tiltak er mulige. Finansdepartementet har ansvaret for instruksen.

Endringene som nå foreslås, er i hovedsak basert på vurderingene i rapporten Departementenes EØS-arbeid. Rapportens forslag til endringer i instruks og veileder ble sendt på høring høsten 2021 og om lag 40 offentlige og private aktører ga høringssvar.

Hensikten med revisjonene er å presisere ansvar for å involvere andre departementer, tydeliggjøre ansvar for å følge opp rettsutvikling, og presisere ansvar for oversettelser. Samlet sett er hensikten å bidra til mer helhetlig og effektiv deltakelse i EØS – samarbeidet.

Videre foreslås det endringer som bidrar til forenklinger og forbedringer. Blant annet trekkes det fram at en hensikt med instruksen er å legge et godt grunnlag for tilstrekkelig utredning av forholdet til Grunnloven og til menneskerettslige forpliktelser. 

Samtidig med revidering av instruksen vil DFØ (Direktorater for forvaltning og økonomistyring) oppdatere veilederen til instruksen som gir råd og hjelp i utredningsarbeidet. Veilederen gir nærmere forklaringer på hvordan det kan jobbes godt med EØS- og Schengensaker i lys av den oppdaterte instruksen. I tillegg vil veilederen få ny tekst om ivaretakelse av barns interesser, virkninger for klima, utredninger i krisesituasjoner og hvordan ulike metoder og tilnærminger kan brukes i utredningsarbeidet.   

Veilederen til utredningsinstruksen vil om kort tid foreligge i ajourført utgave og publiseres på DFØs nettsider.

Les mer: