Samarbeid om CO2-fangst med britisk avfallsbransje
Nyhet | Dato: 13.05.2022 | Statsministerens kontor
CO2-utslipp fra søpla til Londons innbyggere skal fanges og lagres på bunnen av Nordsjøen, i lageret til norske Langskip. Avfallshåndteringsselskapet Cory vil lagre 1,5 millioner tonn CO2 årlig. Det er den største avtalen som transport- og lagerdelen av Langskip, Northern Lights, har inngått.
Avtalen ble kjent på en rundebordskonferanse om grønn omstilling i London hvor blant andre statsminister Jonas Gahr Støre og den britiske ministeren for næring, energi og industriell strategi, Kwasi Kwarteng deltok.
– CO2-fangst er den eneste realistiske måten å kutte CO2-utslipp fra industrier som sementproduksjon og avfallshåndtering. Avfallsbransjen står i dag for om lag 5 prosent av globale utslipp. Energigjenvinning av restavfall med CO2-fangst er en del av løsningen, sier statsminister Jonas Gahr Støre.
Cory planlegger å fange 1,5 millioner tonn CO2 årlig fra avfallsforbrenningsanlegg i London innen 2030, og ønsker å benytte seg av lageret i Langskip, som ligger 2600 meter under havbunnen i Nordsjøen.
– Regjeringen har sammen med Oslo kommune styrket Norges ledende rolle i CO2-håndtering ved å sikre finansiering for prosjektet på Klemetsrud, som vil fange 400 000 tonn CO2 årlig. Jeg er glad for at britisk avfallsbransje ønsker å benytte seg av lagringsmulighetene i Northern Lights, og at vi bygger videre på det gode samarbeidet med Storbritannia om CO2-håndtering, sier statsminister Jonas Gahr Støre.
Langskip er Norges fullskala CO2-håndteringsprosjekt som skal fange, transportere og lagre CO2. I Norge skal CO2 fanges fra Norcems sementfabrikk i Telemark og Oslo Fortum Varmes avfallsforbrenningsanlegg i Oslo. Deretter skal gassen gjøres flytende, transporteres ut til kysten og pumpes i rør ut på sokkelen hvor det skal lagres på trygt på havets bunn.
– For at CO2-håndtering skal bli et effektivt klimatiltak må flere land sette i gang prosjekter og vi må skape et marked på tvers av landegrensene. Derfor er det så gledelig at et av Storbritannias største avfallshåndteringselskaper nå ønsker å bruke lageret i Nordsjøen. Det viser at vår teknologi er konkurransedyktig og kan bidra til å redusere utslipp også utenfor Norges grenser, sier Støre.
Cory vil frakte den flytende gassen på Themsen og ut til lageret i Nordsjøen.