Satsing mot hets og rasisme rettet mot reindriftsutøvere

Å endre holdninger og få bort hetsen som mange reindriftsutøvere i dag opplever er et langsiktig arbeid som krever kontinuitet og innsats fra mange ulike aktører. I Reindriftsavtalen ble Landbruks- og matdepartementet og Norske Reindriftsamers Landsforbund (NRL) enige om å videreføre prosjekt mot hets og rasisme rettet mot reindriftsutøvere.

– Å motvirke hets og rasisme er et viktig og nødvendig arbeid. Økt kunnskap bidrar til at folk får en større forståelse for reindrift og reindriftsutøvere, og kan bidra til å motvirke hets og rasisme, sier statssekretær i Landbruks- og matdepartementet Wenche Westberg. 

Prosjektet ble etablert i 2022 av NRL, og det ble videreført i Reindriftsavtalen 2023/2024. Prosjektet har blant annet utviklet en egen nettside, Reinfakta.no og informasjonsfilmer. Et viktig mål med prosjektet er å øke kunnskapsnivået om reindriften og reindriftsutøveres hverdag, for å bidra til å skape forståelse og minimere hets. Som en del av prosjektet jobbes det med å videreføre konseptet Reinfakta. Reinfakta er en nettside som har som mål å minske hets og fjerne myter om reindriftsutøvere og reindriftsnæringen, ved å formidle fakta og informasjon om reindriften. Et mål med videreføringen av prosjektet er at arbeidet mot hets og rasisme rettet mot reindriften kan gå inn som en del av NRL sitt ordinære arbeid.

– Jeg mener nettsiden Reinfakta er et godt tiltak fra Norske Reindriftsamers Landsforbund. Dette er et godt virkemiddel for å øke folks kjennskap til reindriften og reindriftens behov, sier Westberg.

Mer om Reinfakta

På nettsiden kan man blant annet lese om de åtte samiske årstidene. Her kan man lære mer om reinens naturlige vandring mellom ulike beite- og oppholdsområder, og reineiernes oppgaver. Blant annet kan man lese om hva som skjer i reindriften nå på sommeren, (geassi på nord-samisk og giesie på sør-samisk). I denne perioden er reinen på sommerbeite for å spise seg opp til en lang vinter. Mange reineiere merker også kalvene sine på sommeren.

Gjennom året kommer det gjerne informasjon gjennom ulike kanaler, som turistforeninger, kommuner og statsforvaltere, om hvor reinen oppholder seg, og informasjon om særlige sårbare perioder for reindriften. På reinfakta.no kan man også lese mer om hvorfor det er viktig at folk som ferdes ute i naturen tar hensyn til reindriften og tips til hvordan man kan gjøre det.