Sender CO2-kompensasjon på høring
Nyhet | Dato: 20.09.2024 | Klima- og miljødepartementet
I vår ble regjeringen og industrien enige om å endre ordningen som skal kompensere bedriftene for økte strømkostnader som følge av økte kvotepriser. Forslaget gir forutsigbarhet for industrien. Nå sendes forslaget på høring.
– Det har vært viktig for regjeringen å finne en enighet med industrien som kan stå seg over tid og gi gode rammevilkår for grønne investeringer. Gjennom disse endringene sikrer vi jobbene til folk og kutter utslipp, sier klima- og miljøminister Tore O. Sandvik.
I mars varslet regjeringen at den ville endre CO2-kompensasjonsordningen etter enighet med LO, NHO, Fellesforbundet, Norsk Industri og IE & FLT (nå Styrke). Målet var å få en støtteordning som er mer økonomisk bærekraftig, forutsigbar for staten og industrien og som bidrar til at bedriftene kutter utslipp og bruker mindre strøm.
Motvirke utflytting
Ordningen skal kompensere industrien for økte kraftpriser, som følger av EUs kvotesystem. Den skal styrke norsk industris konkurransekraft og motvirke at de flytter produksjonen til land utenfor Europa som ikke har like streng klimapolitikk.
De viktigste endringene i ordningen er:
- Et samlet tak på 7 milliarder kroner i året for utbetalinger til bedriftene.
- Bedriftene må bruke minst 40 prosent av støtten til tiltak som kutter utslipp eller sparer strøm.
– Den nye Co2-kompensasjonsordningen gir forutsigbarhet for bedriftene og for fellesskapet. Samtidig gir det store investeringer i løsninger og teknologi for energieffektivisering og utslippskutt, sier Sandvik.
Dialog med industrien
Klima- og miljødepartementet, og underliggende etat Miljødirektoratet, har også invitert representanter fra industrien til å komme med innspill under utformingen av forslaget som nå sendes på høring.
I dag er det ikke noe krav til hva bedriftene som mottar støtte skal bruke pengene på, men dette vil endre seg nå som vi foreslår å kreve at minst 40 prosent av kompensasjonen bedriftene mottar skal brukes på klima- og energieffektivisering i Norge. På denne måten vil støtteordningen bidra til å kutte utslipp i Norge og omstille industrien
- Jeg ser frem til innspill fra både industrien og andre interesserte på utforming av forskriften. Vi har vært opptatt av å sikre en effektiv og forutsigbar ordning som hindrer karbonlekkasje og samtidig understøtter bedriftenes omstillingsarbeid, sier Sandvik.
Det er Miljødirektoratet som sender forskriften på høring, på vegne av Klima- og miljødepartementet. Høringsfristen er på 7 uker. Det tas forbehold om at ESA godkjenner den nye ordningen.
Du finner mer om høringen her.