Situasjonen i Rødehavet

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

Det har de siste ukene vært en rekke angrep fra houthi-bevegelsen i Jemen mot skip i Rødehavet.

– Vi står overfor en svært alvorlig situasjon i Rødehavet. Vi har for første gang sett bruk av ballistiske anti-skip missiler mot sivile fartøy. Dette er svært avanserte våpensystemer. Houthi-bevegelsens vilkårlige angrep er uakseptable. Mannskap og uskyldige parter blir utsatt for dødelig fare og lider store økonomiske og materielle tap, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap). 

Norge har en av de største handelsflåtene i verden.

– Å sikre fri ferdsel til havs er av stor strategisk betydning for den globale økonomien og for Norge. Innen rammen av operasjonen Prosperity Guardian (OPG) og Combined Maritime Forces (CMF), bidrar Norge med inntil ti stabsoffiserer til den internasjonale innsatsen for å trygge sivil skipsfart i Rødehavet, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Norske myndigheter er i løpende kontakt med Norges Rederiforbund og andre relevante aktører. For å bidra til å dempe konfliktnivået, er Norge i fortløpende kontakt med houthiene.

Det er viktig å unngå regional eskalering av krigen i Gaza. Vi har et bredt kontaktnett i regionen og bruker dette nettverket og diplomatiske kanaler i regionen for å hindre ytterligere spredning av konflikten. Det var derfor ikke naturlig for oss å slutte oss til erklæringen som amerikanske myndigheter kom med om situasjonen i Rødehavet onsdag 3. januar, sier utenriksminister Eide.