Skal få Norge ut av skadetoppen

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol signerte i dag samarbeidsavtale med Finans Norge om videreført driftstøtte til Skadeforebyggende forum.

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol sammen med representanter fra Finans Norge og Skadeforebyggende forum
Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol sammen med administrerende direktør Kari Olrud Moen (t.v.) fra Finans Norge og styreleder Therese Hofstad-Nielsen i Skadeforebyggende forum (t.h.). Foto: Helse- og omsorgsdepartementet

Hvert år dør over 2 500 nordmenn av ulike skader enten på arbeidsplassen eller på fritida, og det er anslått at dette i tillegg til tap av liv, koster samfunnet rundt 100 milliarder kroner årlig.

I dag forlenget helse- og omsorgsministeren avtalen med Finans Norge om å forebygge skader. 

Avtale gjelder i fem nye år

– Det å forebygge skader er viktig både for å redde liv, for å bedre livskvalitet og for å redusere den store samfunnsøkonomiske kostnaden skader har, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

– Jeg er derfor glad for å kunne videreføre samarbeidsavtalen med Finans Norge for en ny femårs-periode, sier hun. 

Med denne avtalen kan myndigheter, privat næringsliv og frivillighet videreføre en plattform og et samarbeid om å redusere ulykker og løse felles samfunnsutfordringer.  

Viktig å samle mer kunnskap

Skadeforebyggende forum (skafor.org) gjør en viktig jobb når de fremmer kunnskap og samarbeid, både nasjonalt og ikke minst mot kommunene, der mye av ulykkesforebyggingen i realiteten skjer, opplyser Kjerkol.

– Der er måten vi har jobbet med å samle kunnskap og samarbeide om å forebygge trafikkulykker et godt eksempel. Vi må jobbe like godt med å kartlegge informasjon om andre ulykker slik dette samarbeidet gir oss muligheten til.

Kjerkol fremhever at årsaker til ulykker er sammensatt, og at ansvaret deles av mange ulike aktører. Samarbeid mellom offentlig, privat og frivillig sektor er derfor viktig.

Vesentlig å styrke skadeforebygging

Nasjonale tall viser at det er mye å ta tak i for å forebygge ulykker. Det skjer et hoftebrudd hver time og Norge ligger på topp i verden.

– Dette er en av våre dyreste diagnoser å behandle. Forebyggende tiltak er ofte rimelige: styrke og balansetrening, trygge nærmiljø og boliger vi kan bli gamle i, påpeker Kjerkol. 

– Bare i min egen kommune Stjørdal ser vi av nasjonale tall at vi kan beregne 2 913 skader i løpet av året og over 40 hoftebrudd. Å styrke skadeforebyggingen blir vesentlig når kostnader og lidelser ved ulykker er så store.

Kvinner rammes hardest 

– Det er én gruppe som rammes oftere enn andre. Kvinner har nesten dobbelt så stor hoftebruddrisiko som menn, og det er en glemt kvinneutfordring som vi virkelig må ta tak i, sier Kjerkol.

Hver 12. av alle sykehusdøgn skyldtes personskade. Ofte ser man også stor effekt av små grep.

– Skadeforebyggende arbeid er interessant fordi det er kortere vei mellom forebygging og helseutfall. Passer vi på å strø på vinterdager blir køene på legevakten mindre – på samme dag. Forebyggende tiltak kan koste en tidel av hva behandling koster.

Om avtalen

  • Skadeforebyggende forum (Skafor) er en uavhengig, ideell medlemsorganisasjon. De er en nasjonal møteplass for aktører som er opptatt av å redusere antall ulykker som fører til personskade, et nettverk som bygger bro mellom offentlig, privat og frivillig sektor og en katalysator for handling.
  • Samarbeidsavtale mellom HOD og Finans Norge om å finansiere Skadeforebyggende forum gjelder for en ny femårs-periode (1.1.24– 31.12.28).
  • Skadeforebyggende forum mottar 4,2 millioner kroner. Dette fordeler seg på 2,1 millioner kroner fra Helse- og omsorgsdepartementet og tilsvarende sum fra Finans Norge. Finans Norge øker sitt bidrag med 1 million siden forrige avtaleperiode.
  • Avtalen skal stimulere til økt samarbeid mellom offentlig, private og frivillige for å forebygge personskader, spre Trygge lokalsamfunn, jobbe med skadedata og bidra til å oppfylle målområder innenfor regjeringens skadeforebyggende arbeid.