Uttalelse fra utenriksminister Espen Barth Eide:

Skal sikre tryggere havbunn

Norge er sammen med USA og våre nordisk-baltiske allierte enige om fire konkrete tiltak som skal øke sikkerheten for undersjøisk infrastruktur.

– En viktig del av de tiltakene som vi nå er enige om for å beskytte undersjøiske kabler innebærer å involvere privat sektor bedre i dette arbeidet, sier utenriksminister Espen Barth Eide. 

– Ødelagte kabler og rørledninger på havbunnen eksponerer en sårbarhet som er viktig for norsk sikkerhet. Det er nødvendig at vi jobber sammen med våre naboland og med USA om denne problematikken. Jeg er også glad for at Nato setter dette skikkelig på agendaen med møtet de har hatt med landene rundt Østersjøen i dag, sier Barth Eide. 

– For Norge, som har flere tusen kilometer med undersjøiske kabler er det svært viktig å motvirke angrep på infrastrukturen på havbunnen, sier han. 

Siden i fjor høst har USA og de nordiske og baltiske landene samarbeidet for å motvirke risikoen for angrep mot undersjøisk infrastruktur.  

I november sluttet Norge seg til internasjonalt initiativ om undersjøiske kabler. Erklæringen inneholder prinsipper om sikkerhet, pålitelighet, interoperabilitet, bærekraft og motstandskraft i forbindelse med planlegging, utplassering, reparasjon og vedlikehold av undersjøiske kabler.   

Og under Natos forsvarsministermøte 17. oktober i fjor tok forsvarsminister Bjørn Arild Gram og hans tyske kollega Boris Pistorius initiativ til å styrke Natos rolle i beskyttelsen av undersjøiske kabler og rørledninger i store havområder som ligger i Natos ansvarsområde. 

Her er tiltakene som USA og de nordisk-baltiske landene nå er enige om: 

  1. Harmonisere og utvikle kanaler og prosedyrer for deling av sanntids situasjonsforståelse og hendelsesinformasjon blant nasjonale myndigheter, på tvers av allierte og mellom offentlige og private aktører, inkludert formidling av varsler om forstyrrelser fra privat sektor,  
  2. Identifisere muligheter for partnerskap mellom offentlige og private virksomheterfor å forbedre reparasjons- og vedlikeholdskapasiteten i flåten, blant annet gjennom mekanismer for sikring av forsyningskjeden, konsortieinvesteringer og finansieringsmekanismer for utvikling; 
  3. Oppmuntre kommersielle kabeloperatører, der det er mulig, til å etablere et arkiv eller en database for å samle inn og dele informasjon mellom operatører om utilsiktede kabelfeil/skader, utført reparasjonsarbeid, tid det har tatt å reparere, og årsaker til eventuelle forsinkelser i reparasjonsarbeidet;  
  4. Effektivisere prosessene for import og eksport av utstyr og legge til rette for raskere transport av nødvendig kommersielt utstyr for å lette reparasjoner, der det er hensiktsmessig/nødvendig.