Smak av vidda til påske

Påsken er en tid for tradisjoner, og hva er vel mer tradisjonelt enn å nyte fantastisk reinsdyrkjøtt etter en lang skitur i påskefjellet? Reinsdyrkjøtt er kjent for sin høye kvalitet og unike smak, og det er en viktig del av vår kulturarv.

Noen rein på beite
Rein i Finnmark. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Påskeuken en ypperlig anledning til å ha litt ekstra oppmerksomhet på matlaging med smakfulle, norske råvarer.

Reinsdyrkjøtt er en anvendelig råvare som kan brukes i en lang rekke retter enten du vil tilberede noe godt over primusen, en kjapp og enkelt middag eller du vil servere et bedre påskemåltid til familie og venner. Reinsdyrkjøtt kan brukes til det meste.

Skav er en tradisjonell måte å tilberede reinsdyrkjøtt på, hvor kjøttet er skåret i tynne skiver. Den klassiske skavgryten er en favoritt, men det finnes mange andre spennende måter å bruke skav på. Kanskje en av familiens yngste har lyst til å servere nydelige wraps med reinsdyrskav til middag eller deilig tortillapizza med reinsdyrskav til TV-kosen på kvelden?

Bruk fantasien, eller hent inspirasjon blant de mange oppskriftene på Matprat. Her finner du også gode råd om hvilke stykningsdeler du skal velge og hvordan du skal tilberede kjøttet.

Visste du at

  • Det utøves reindrift i 140 norske kommuner, fra Innlandet i sør til Finnmark i nord?
  • Om lag 3 000 er tilknyttet reindriften i Norge?
  • Det er cirka 215 000 tamrein i Norge før kalvingen begynner om våren og 70 pst av reindriften utøves i Finnmark?
  • Den samiske reindriften har fortsatt en nomadisk driftsform, der de flytter mellom årstidsbeiter i samsvar med reinens naturlige trekkruter?
  • I tillegg til den samiske reindriften, foregår det reindrift i fjellområdene i Sør-Norge. Denne driften er organisert av reinlag?

Flere fakta om reindriften finner du her.