Smertepasienter skal få raskere og bedre hjelp

Pasienter med kroniske smertetilstander skal få raskere og mer spesialisert behandling gjennom et nytt pasientforløp.

Pasientforløpet for langvarige og sammensatte smertetilstander ble lansert på St. Olavs hospital 7. april. Forløpet er prøvd ut med gode resultater i Trondheim. Fra før finnes det pasientforløp for ulike kreftsykdommer, hjerneslag, helsehjelp i barnevernet og psykisk helse og rus.

– Å leve med smerter er krevende. Pasienter med langvarige og sammensatte smerter skal slippe unødvendig ventetid og få riktig hjelp. De skal ikke bli kasteballer i systemet, men få spesialisert tverrfaglig utredning ved smerteklinikker, sier helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre.

Tidligere utredning og hjelp kan bidra til å bryte smertespiraler og forebygge avhengighet til sterke og vanedannende legemidler. En økende andel overdosedødsfall skyldes reseptbelagte og avhengighetsskapende legemidler.

– Hvis årsakene til smertene er uavklarte, kan det gi en ekstra belastning. Derfor er det viktig med godt samarbeid mellom både pasient, fastlege og sykehus, slik at man sammen finner måter å håndtere situasjonen på. For ofte blir sterke medisiner eneste behandling. Opioider er riktig og viktig i noen behandlinger, men har dessverre også alvorlig potensiale for misbruk.

Helhetlig tilbud

Pasienter med kroniske smerter har ofte opplevd tilfeldige utrednings- og behandlingsforløp. I dag kan det ta flere år før pasienter med komplekse smerter får hjelp ved en smerteklinikk. 

– Det nye pasientforløpet sikrer at pasientene får et helhetlig tilbud med individuelt tilpassede tiltak og behandling som forbedrer både smertemestring og funksjonsevne, sier Vestre.

Forløpet innebærer direkte dialog mellom fastlege og sykehus samt samhandlingsmøter der pasienten deltar. Dette gir bedre muligheter for å fortsette tiltak der pasienten bor, og sikrer en tydelig ansvars- og oppgavefordeling. NAV kobles også på. Et tverrfaglig team fra spesialisthelsetjenesten, bestående av lege, fysioterapeut og psykolog, vil være sentrale i behandlingen.

Forskning

Samtidig med lanseringen av pasientforløpet starter forskningsprosjektet

PainPath ved St. Olavs, Universitetssykehuset Nord-Norge, Haukeland og Sykehuset Innlandet.

Det nasjonale pasientforløpet igangsettes i smerteklinikkene i de resterende 15 sykehusene. Forskningsprosjektet skal gi mer kunnskap om hvilke pasientgrupper forløpet er mest nyttig for.

Helse- og omsorgsministeren i møte med pasienten Lisa i Trondheim 7. april
Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre møtte Lisa Føynum på St. Olavs hospital. Hun har selv vært smertepasient og vært med i utprøvinger av pasientforløpet. Hun fortalte om hvor viktig hjelpen hun har fått fra det tverrfaglige teamet på sykehuset, som også inkluderer fastlege og NAV, har vært for henne. Lisa har fortsatt noe smerte, men har lært seg å håndtere det på en annen måte. Nå er neste mål høyere utdanning. Foto: Geir Otto Johansen/St. Olavs hospital
Tilbakemeldingsskjema

Fant du det du lette etter?

Tusen takk for ditt svar!

Det er ikke deg, det er oss.

Det oppsto en uventet feil med serveren. Prøv igjen senere.