Solid norsk fotavtrykk på gjenoppbyggingskonferanse for Ukraina
Nyhet | Dato: 21.11.2024 | Energidepartementet
Det haster med å sikre den ukrainske befolkningen energiforsyning før vinteren. Der kan norsk næringsliv spille en viktig rolle.
1000 dager er gått siden Russland innledet sin ulovlige fullskalainvasjon av Ukraina. Den ukrainske befolkningen går nå sin tredje krigsvinter i møte. Det var tema på den store gjenoppbyggingskonferansen Rebuild Ukraine i Warszawa 13.–14. november. Der viste rekordmange norske bedrifter frem ulike løsninger for gjenoppbygging og utvikling av landet.
- Nok energiforsyning står sentralt for at Ukraina skal opprettholde sin økonomi og krigsinnsats.Norsk kraftsektor bidrar i dag med donasjoner, men det er også et nytt marked med gode muligheter for norske energiselskaper, sier energiminister Terje Aasland (Ap).
Norge og Ukraina har nylig etablert en arbeidsgruppe på energi som ledes av statssekretær Astrid Bergmål i Energidepartementet og viseminister Roman Andarak i det ukrainske energidepartementet – Målet er å samarbeide om større og mindre energiprosjekter og et oppstartsmøte ble avholdt i Warszawa under ledelse av energiminister Terje Aasland.
- Næringslivet vil spille en viktig rolle i gjenoppbyggingen av landet, og jeg ble imponert over engasjementet og løsningene til norske selskaper som deltok i Rebuild Ukraine, sier statssekretær Vegard Wennesland (AP) i Nærings- og fiskeridepartementet, som også deltar i arbeidsgruppens oppstartsmøte.
Langsiktig støtte til gjenoppbyggingsarbeidet
For å fremme utenlandske investeringer i Ukraina må det internasjonale samfunnet legge til rette for risikoavlastning. Også her bidrar Norge. I den aktive krigsfasen vil krigsforsikring – eller garantier mot politisk risiko – være avgjørende for å trekke internasjonale investorer til Ukraina.
- Russlands angrepskrig har ødelagt store deler av Ukrainas energiinfrastruktur. Det er helt avgjørende å bidra til at den ukrainske befolkningen får strøm i vinter. Norge bidrar nå til å sikre strømforsyning til rundt 1,5 million mennesker og industri i Ukraina. Blant annet skal Bergen Engines levere strømforsyningsutstyr gjennom UNDP med støtte fra Nansen-programmet. Dette er en stor og viktig avtale, sier energiminister Terje Aasland.
Siden fullskalainvasjonen, har Norge bidratt til gassinnkjøp, reparasjon av kritisk infrastruktur og til drift av Ukrainas elektrisitetsselskap. Norges støtte til energirettede tiltak slik at den krigsrammede befolkningen kan komme seg gjennom vinteren, er nå kommet opp i mer enn tre milliarder kroner i år.
Midlene som nå fordeles, går både til rene energitiltak og andre former for støtte som skal hjelpe ukrainerne gjennom vinteren.
- Fra å forsyne hele byer med strøm, til individuelle hjelpepakker med tetningslister som kan brukes rundt vinduene for å stenge kulda ute når strømmen går. Slike tiltak kan bidra til at ukrainerne kan bli boende i leilighetene sine og slipper å flykte, sier energiminister Terje Aasland.
Under den forrige gjenoppbyggingskonferansen, som fant sted i Berlin i juni, signerte Ukraina og Norge en intensjonsavtale om energisamarbeid.
Fakta om gjenoppbygging av Ukraina
- Rebuild Ukraine samler politikere, næringsliv, organisasjoner, ukrainske fylker og kommuner og andre relevante aktører fra en rekke land.
- Konferansen framhever de enorme behovene og mulighetene i Ukraina.
- I samarbeid med Norsk-ukrainsk handelskammer og NHO, organiserte Innovasjon Norge en paviljong med over 25 norske bedrifter med løsninger innenfor blant annet energi, lys, vannrensing, bygg, kommunikasjon og IT. På paviljongen ble det signert tre MoUer innen energi (Emergy), logistikk (Tschudi Logistics), bygg (Moelven og Nocon).
- Norge gir 300 millioner kroner til Verdensbankens garantiinstitutt (MIGA) og Den europeiske banken for gjenoppbygging og utvikling (EBRD) for å støtte opp om norske og andre utenlandske investeringer i Ukraina.
- I tillegg er Norfunds mandat nylig endret for å muliggjøre at fondet kan foreta investeringer i Ukraina. Det legges opp til en kapitaloverføring på 250 mill. NOK for 2024 etter at budsjettet er besluttet i desember. 50% av beløpet settes av som risikoavsetning. Norfund vil prioritere investeringer sammen med andre multilaterale og bilaterale aktører i sektorer som finans og fornybar energi. Det er intensjonen at tilsvarende beløp skal overføres årlig til Norfund under det nåværende Nansenprogrammet.