Statsbudsjettet 2025:

Etablerer ny enhet for å styrke kampen mot økonomisk kriminalitet

Regjeringen trapper opp kampen mot økonomisk kriminalitet. Et av grepene i statsbudsjettet er å etablere en ny enhet i Finanstilsynet. Den nye enheten skal blant annet styrke innsatsen mot de profesjonelle aktørene som hjelper kriminelle.

– Den nye enheten i Finanstilsynet blir et viktig tilskudd i kampen mot økonomisk kriminalitet. Enheten legges til Hamar, der det allerede i dag et godt miljø for arbeidet mot skattekrim i Skatteetaten. Finanstilsynets enhet skal blant annet jobbe med å følge opp regelverket mot hvitvasking, terrorvirksomhet og styrke forebyggingen og avdekkingen av økonomisk kriminalitet, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Regjeringen foreslår å sette av 12 millioner kroner i statsbudsjettet for 2025 til oppstart av enheten på Hamar. I oppstartsåret er det planlagt at kontoret kan komme opp i fem årsverk, med en gradvis opptrapping til anslagsvis 20 årsverk i 2027.  

Etableringen av Hamar-kontoret skal blant annet bidra til å: 

  • øke oppfølgingen av regelverket mot hvitvasking og terrorfinansiering.
  • styrke tilsynet med revisorers og regnskapsføreres rolle, som en del av kampen mot økonomisk kriminalitet.
  • legge til rette for økt samarbeid med næringslivet, politiet og andre etater.
  • styrke arbeidet med å følge opp informasjon om mulige uregelmessigheter i finansforetak eller finansielle markeder, blant annet investeringsbedragerier og lånesvindel.
  • utvikle regelverk og regelverksforståelse.
  • videreutvikle samarbeidsformer og datadeling med ulike myndighetsorganer og næringslivet.

– Finanstilsynet har over tid rapportert om at innsatsen og tilsynsvirksomheten rettet mot økonomisk kriminalitet bør styrkes, og regjeringen er derfor glade for at vi får dette på plass nå. Dette forslaget betyr en betydelig styrking av Finanstilsynets arbeid i kampen mot økonomisk kriminalitet, sier finansministeren.

Som Finanstilsynet for øvrig, skal enheten jobbe landsdekkende. Enheten er lagt til Hamar for å dra nytte av at samarbeidende etater som politiet og Skatteetaten allerede er etablert med sterke fagmiljøer i byen. Også Økokrims nyetablerte bedragerienhet på Gjøvik kan bli en naturlig samarbeidspartner.