Statsminister Jonas Gahr Støres tale ved åpningen av nye Hammerfest sykehus
Tale/innlegg | Dato: 16.01.2025 | Statsministerens kontor
Det er jo det som er det helt unike i Norge: At vi fortsatt ser det som alles ansvar å sikre at vi har det mest moderne, avanserte sykehuset i verden, i Hammerfest lengst nord. Det mener jeg er så stort og så viktig, at vi må tenke litt på det hver dag, sa statsminister Jonas Gahr Støre ved åpningen av nye Hammerfest sykehus tirsdag 14. januar.
Sjekkes mot fremføring
Lihkku beivviin! Det er en veldig stor opplevelse for oss som får være med på denne åpningen. Det er noen ganger jeg har lyst til å si at jeg slutter meg til alt som er sagt. Jeg skal ikke gjenta det som er sagt, men det er sagt gode ord, med takk til de som har planlagt, de som har bygget, de som har flyttet esker.
Jeg skal nøye meg med å si takk til alle, men særlig til dere som jobber her, og som har foretatt flyttingen og gjort sykehuset klart.
Det jeg vil si noen ord om, det er: Hva er det som inngår i det norske prosjektet med at fellesskapet bygger sykehus og tar ansvar som vi gjør i dag? Det er det viktige nå.
Vi som da har den ulempen med oss i livet at vi er født i sør, det kan man jo si her, vi har lært på skolen at Hammerfest er den nordligste byen i verden. Så før vi kom til Hammerfest i militærtjeneste og i annen funksjon, så visste vi det. Det betyr at dette sykehuset er det nordligste sykehuset i verden.
Jeg kan si som statsminister og Jan Christian som helseminister, at når det kommer et nytt sykehus i Norge, så er det sannsynligvis det mest moderne sykehuset i verden. Og det er jo mot veldig mange odds. Men for meg ligger det i noe som inspirerte meg etter at jeg var helseminister og tok med meg videre. Utsagnet om at din helse er ditt ansvar. Dette må vi ikke fravike. Viktige valg hele døgnet og hele livet. Men alles helse er alles ansvar. Det er jo det som er det helt unike i Norge: At vi fortsatt ser det som alles ansvar å sikre at vi har det mest moderne, avanserte sykehuset i verden, i Hammerfest lengst nord. Det mener jeg er så stort og så viktig, at vi må tenke litt på det hver dag.
Det var veldig rørende å tenke på at Håvard ble et tydelig tegn på at dette sykehuset virker. Men jeg tror ikke jeg sprenger noen nyhet når jeg sier at det er kommet en gutt til i dag. Klokka fem på tolv. Det er et fint tidspunkt å bli født på. Så til mor og far og barn så må vi bare gratulere. Og til alle dere.
Dette handler jo i dag om bygg. Og jeg applauderer dette bygget. Jeg har sett det på tegnebrettet. Jeg har sett det på besøk til Hammerfest hvor det bare stakk infrastruktur opp av bakken, og etter hvert så vokste det opp. Og når man nå flyr inn, så er det ikke bare Melkøya man ser og får øye på, men det er dette flotte sykehuset.
Så gratulerer med bygget!
Moderne norske bygg har mye tre, også dette sykehuset. Det er sunt, det er pent, det er inviterende, det er menneskelig. Så, det er bygg.
Så er det teknologi. Gratulerer med å ha investert i teknologi og bruke teknologi på nye måter.
Og så er det selvfølgelig folk, og det som skjer her med sykepleierutdanning, med at det skal være leger som gjør ferdig utdanningen her, det er stort.
Så vet jeg at noe av det Jan Christian og jeg jobber mest med når det handler om alle utfordringene helsevesenet vårt, med befolkning i endring og nye sykdomsbilder, det er at vi må jobbe på nye måter.
Vi må snu på alle kroner og alt det vi gjør, men vi må jobbe på nye måter. Og da må byggene og teknologien legges til rette for at vi gjør det.
Det som da skjer her, med et eget apotek med egenproduksjon, poliklinikk på en etasje, hvor vi kan se de ulike delene av menneskenes helse, fysisk, psykisk, komme sammen. Det at Universitetet i Tromsø og rektor, takk for innsatsen dere har gjort, kommer inn her, det gir begrepet universitetssykehus en ny dimensjon. Kunnskapen kommer sammen.
Én av årsakene til at vi får ventetidene ned, det er selvfølgelig at vi investerer mer i sykehusene. Men hadde vi gjort bare det, så hadde det bare vært, tror jeg, å hive penger inn i noe som vi ikke så utfallet av. Det er når menneskene står klare til å ta imot jobb på nye måter, at det skjer. Så det berømmer jeg ledelsen for at dere tar tak i og jobber videre med. Derfor vil jeg si at dette er en stor dag, selvfølgelig for Vest-Finnmark, for Hammerfest, for nord. Men det er en veldig stor dag for Norge.
Jeg åpnet nybygget i Førde sykehus for noen måneder siden. Igjen var det et sykehus som ble levert på tid, på budsjett. I en vanskelig tid.
Dere har planlagt sykehus i inflasjonstid. Ikke lett for noen. Det vil jeg gi dere veldig ros for. Og det kommer nye sykehus. Vi får rett og slett i Norge, i vår tid, en enorm investering i sykehus.
Så skal jeg si helt til slutt, når alles helse er alles ansvar: Helseministeren vår og statsministeren deres, vi er ikke sykehusministre. Vi er helseminister og statsminister.
Det betyr at en helseministers jobb egentlig er å hindre at folk kommer på sykehus. Ikke ved å stå i oppkjørselen og hindre at du kommer inn når du trenger behandling, for du skal ha verdens beste behandling, men det er å tenke helse i stort, slik at vi kan ta best mulig vare på livene våre og løse oppgavene tidlig.
Derfor så henger det med for meg å si i dag, at det at vi nå har fått titusener av nordmenn som får fastlege igjen, etter at det ble forsømt i altfor mange år, er viktig også for sykehusene.
De er portåpnerne og de som henviser videre. Så veldig mye henger sammen i den samfunnsmodellen som gjør at vi kan si at alles helse er alles ansvar. Og jeg syns vi skal være stolte av, på tvers av alle skillelinjer, å si at dét helsevesenet har vi.
Det er den beste modellen vi kan ha, og jeg tror det er vel verdt å ta godt vare på den.
Sist gang jeg sto på en talerstol i Hammerfest, det var på Melkøya. Da tok vi beslutningen om at vi satser videre i Hammerfest på industriutvikling, på klimakutt, kutte utslipp. På å utvikle ny teknologi og på å gi Finnmark nye muligheter.
Det er ikke ukontroversielt, men jeg er veldig fast bestemt på at det er helt riktig. Og da føyer egentlig sykehuset seg, moderniteten som ligger i sykehus, inn i den fortellingen.
Da må jeg knytte det an til, og det er det siste jeg skal si, at vi på fredag la fram totalberedskapsmeldingen.
Det er en bevisstgjøring til nordmenn om at vi lever i en tid med mer risiko, mer utfordringer på beredskap, som må engasjere oss som enkeltpersoner. Strømmen kan gå, dataene kan bli borte, det kan komme ekstremvær, vi kan få sikkerhetspolitisk krise, og vi kan også oppleve krig. Vi har ikke lov til å si at det ikke kan skje, fordi det skjer midt i Europa.
Men også da er selvfølgelig helsepersonell av alle kategorier og sykehus på det mest moderne, utrolig viktig. Så sykehuset føyer seg også inn i dette. Så sametingspresident, lihkku beivviin, det skal være sykehus tilgjengelig for alle, også for vår samiske befolkning, som skal møte trygghet her, og for alle.
Det var en tanke som bare falt meg inn, da jeg kom hit og sa her har jeg lyst til å legge meg inn. Det mener jeg selvfølgelig ikke, for jeg føler meg i beste velgående, men det får være en hyllest og anerkjennelse til alle som jobber her.
Da har jeg gleden av å be Emma, Kjell Magne og selveste helseministeren komme opp for å foreta snorklipping. Det er noe av det som er mest stas. Men til alle sammen: Tusen takk, og hjertelig gratulerer.