Statsminister Støres møte med Litauens president

Dette innholdet er mer enn 3 år gammelt.

Hviterussland, Ukraina, sikkerhetspolitikk og økonomisk samarbeid sto på dagsordenen da statsminister Jonas Gahr Støre møtte Litauens president Gitanas Nausėda til en videosamtale i dag.

2021 markerer at det er 100 år siden diplomatiske forbindelser første gang ble opprettet mellom Litauen og Norge, og 30 år siden de ble gjenopptatt etter at Litauen gjenvant sin selvstendighet i 1991.

Statsminister Støres møte med Litauens president.
Statsminister Støres møte med Litauens president. Foto: SMK.

– Samtalen bekreftet de tette og gode forbindelser mellom våre to land, både politisk og økonomisk. Litauen er en viktig alliansepartner i en krevende sikkerhetspolitisk kontekst. Jeg er imponert over hvordan de står støtt i den krevende sikkerhetspolitiske situasjonen i regionen, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Russlands omfattende styrkeoppbygging i grenseområdene mot Ukraina og migrantstrømmen gjennom Hviterussland mot grensene til Polen og Litauen var noen av temaene som ble diskutert under møtet. Litauen har vært en av de tydeligste kritikerne av Lukasjenko og det hviterussiske regimet, og er en pådriver for å holde situasjonen i Hviterussland på den internasjonale dagsorden.

Samarbeidet i Nato og det norske styrkenærværet i Litauen er svært viktig for Litauen og høyt verdsatt. EØS-midlene er et viktig bidrag til Litauens utvikling på en rekke felt, og har også bidratt til å styrke de bilaterale forbindelsene. Det er 370 helt eller delvis eide norske selskaper i landet.

– Norge og Litauen er også partnere i det grønne skiftet. Det er allerede et bredt næringslivssamarbeid mellom våre land, og jeg håper vi kan utvikle dette innen både fornybar energi og andre grønne næringer slik at vi når de ambisiøse klimamålene som både Norge og Litauen har satt seg, sier Støre.

Norge overtok 1. juli formannskapet i Østersjørådet etter Litauen. Litauen vil i 2022 være koordinator av samarbeidet mellom de åtte nordiske og baltiske landene (NB8-samarbeidet), parallelt med Norges formannskap i Nordisk ministerråd. Dette gir gode muligheter for norsk-litauisk samarbeid i nordisk-baltisk sammenheng også framover.