Statsministeren besøkte Tromsø
Nyhet | Dato: 01.02.2024 | Statsministerens kontor
Nordområdene i et nytt utenriks- og sikkerhetspolitisk landskap var et av temaene for statsminister Jonas Gahr Støres besøk i Tromsø tirsdag og onsdag.
Statsministeren deltok på den internasjonale konferansen Arctic Frontiers, holdt innlegg på en fagkonferanse for journalister, møtte lokalt næringsliv og besøkte ungdomshuset Tvibit. Han fikk også overvære en redningsøvelse med helikopter og kystvaktskip i Tromsø havn.
Økonomi
Statsministeren samlet et bredt spekter av næringslivsaktører for å få en oppdatering på situasjonen i næringslivet i Tromsø-regionen.
– Det er tydelig at næringslivet har vært preget av den økonomiske situasjonen med lavere kjøpekraft og usikkerhet i kjølvannet av pandemi, kriger og prisvekst, sier Støre.
I møtet med næringslivet understreket Støre at regjeringens mål er at folk skal få bedre råd, og at vi er på vei mot et vendepunkt i økonomien.
– Det er gledelig å se at turistene er tilbake i Tromsø-regionen, og at næringslivet i Tromsø opplever tegn til bedring etter flere år med usikkerhet, sier Støre.
Nordområdene
Støre deltok på den internasjonale konferansen Arctic Frontiers og holdt innlegg på NRKs journalistkonferanse om nordområdene.
– Den sikkerhetspolitiske argumentasjonen for bosetting og nærvær i nord får en fornyet betydning i dagens situasjon med krig i Europa. Regjeringen styrker innsatsen i nord, både gjennom omfattende investeringer i forsvaret, energi- og klimaomstilling og utbygging av velferd, sa Støre til forsamlingen av journalister.
På Arctic Frontiers delte statsministeren ut Mohn-prisen til den amerikanske statsviteren og miljøforskeren Oran Young. Prisen på to millioner kroner deles ut annethvert år.
– Det er en stor personlig glede å dele ut prisen til Oran Young. Young har hatt en unik forståelse av Arktis siden slutten på den kalde krigen, og hans arbeid har flyttet forskningen framover, sa Støre.
Prisen har fått navnet etter Henrik Mohn som regnes som grunnleggeren av norsk meteorologi og har utstyrt flere polarekspedisjoner med meteorologisk utstyr.
Støre deltok også i en paneldiskusjon om sameksistens i Arktis - om hvordan man kan utnytte naturressursene i nord til industriutvikling på en bærekraftig måte og samtidig ivareta urfolks interesser.
– Vi trenger mer fornybar energi og mer nett til den grønne omstillingen. Arktis har store ressurser som må forvaltes på en god måte. Vi må starte konsultasjoner på et tidlig stadium for å få til konstruktive prosesser og forhindre konflikter om arealbruken, sa han i debatten.
Europeisk ungdomshovedstad
Tromsø er valgt ut som europeisk ungdomshovedstad i 2026, den første i Norden. Kommunen har etablert ungdomshuset Tvibit i en tidligere brannstasjon, med tilbud om blant annet kafé, filmverksted, øvingslokaler, lydstudio og helsestasjon for ungdom. Huset er et populært møtested for ungdom og unge voksne i Tromsø.
Statsministeren fikk en omvisning og møtte noen av ildsjelene bak ungdomssatsingen, blant andre leder av Tromsø ungdomsråd Luna Drecker og prosjektleder for Tromsø som europeisk ungdomshovedstad Sif Vik. Han fikk også møte noen av ungdommene som bruker huset.
– Jeg er bekymret for mye skjermbruk, psykiske helseutfordringer og dårligere skoleresultater blant ungdom. Regjeringen skal legge frem en egen stortingsmelding om grunnskolen og ungdomstiden senere i år, og vi må ta med oss gode eksempler som lavterskeltilbudet i Tromsø, sier Støre.
Nicoline Heiberg-Evenstad fra Senja bor på hybel og fortalte om sin innsats som «hybelpilot» - det vil si at hun er til hjelp og støtte for ungdom som har flyttet hjemmefra for å gå på videregående skole. Tromsø er Nord-Norges største hybelkommune, og kommunen ønsker å følge opp borteboerne, blant annet for å hindre frafall i skolen.
Statsministeren møtte også Adrian Kristiansen som har film som sin store lidenskap, og får utfolde seg på filmverkstedet på Tvibit, og han fikk en prat med helsesykepleier Merete Nypan på helsestasjonen for ungdom.
– Å ha helsestasjon for ungdom plassert i et aktivitetshus med kafé og kulturverksted har ført til at mange flere bruker dette tilbudet. Dette er et lett tilgjengelig tilbud for alle, og jeg er sikker på at ungdom får mye igjen for det. Jeg er imponert over Tromsø kommunes satsing på ungdom, sier Støre.
Beredskap
Det ble også tid til å være med på en beredskapsøvelse i Tromsø havn, der Tromsø brann og redning viste hvordan brannmannskap ble firt om bord i kystvaktskip fra helikopter. De viste også en redningsaksjon av person som var falt i vannet, og demonstrerte samarbeidet mellom redningsmannskap, politi og helsevesen.
– Tromsø har en nøkkelposisjon for beredskap i nord, og her ulike aktører funnet hverandre. Det er ikke noe sted at vi har dette samlet mer enn det vi har her i Tromsø, sa statsministeren.