Statsministeren leder toppmøte for ren matlaging

Milliarder av mennesker lager mat over bål. Det rammer helsen og livene til særlig kvinner og barn. Sammen med Det internasjonale energibyrået, Afrikabanken og Tanzania, leder Norge et toppmøte om hvordan flere kan få tilgang til trygge måter å lage mat på.

Rundt 2,2 milliarder mennesker lager mat på bål fyrt med helsefarlig brensel som ved og trekull. Slik luftforurensning fører til sykdom og tidlig død for millioner kvinner og barn i afrikanske land, selv om tryggere og bedre løsninger finnes.

Statsminister Jonas Gahr Støte leder et toppmøte om ren matlaging i Paris 14. mai, sammen med Tanzanias president, Samia Suluhu Hassan, Det Internasjonale energibyrået og Afrikabanken.

– Når flere i utviklingsland får tilgang til ren og trygg matlaging løser vi mange problemer på en gang. Det gir store helsegevinster i form av mindre luftforurensing. Det reduserer også klimagassutslipp og avskoging. Og det gjør at barn kan gå på skole i stedet for å hjelpe familien med å sanke ved. Derfor bør verden jobbe for at flere får tilgang på bedre måter å tilberede mat på, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Fire zambiere sitter rundt gryter og utstyr for ren matlaging.
Zambia er et av landene i Afrika der flere familier nå får tilgang til rene og mindre helseskadelige kokeovner, blant annet med støtte fra Norge. Foto: Jason Mulikita / Modern Cooking Facility for Africa

Norge støtter ren matlaging med NOK 500 millioner

Målet med toppmøtet er at 2024 skal bli et vendepunkt for investeringer og politisk prioritering av ren matlaging. Norge støtter finansiering av ren matlaging med mer enn NOK 500 millioner med gjeldende avtaler.

– Matlaging over trekull og ved er et helseproblem, et likestillingsproblem og et miljøproblem. Verdenssamfunnet har dessverre ikke prioritert dette høyt nok gjennom tiår, nettopp fordi det først og fremst rammer kvinner i fattige land. Nå har kvinnene, barna og lokalsamfunnene ventet lenge nok. Vi må ha et taktskifte for ren matlaging. Her i Paris har vi samlet flere som er villige til å investere og samarbeide om å løse disse problemene. Det er på høy tid at noen tar grep, sier utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim.

Kvinne som sitter ved en mobil komfyr for å lage mat.
Eksempel på ren komfyr og ren brensel. Foto: Jason Mulikita / Modern Cooking Facility for Africa

Toppmøtet samler politiske leder, ledere for internasjonale organisasjoner og bedrifter, eksperter og sivilt samfunn. Norge jobber for at flere kvinner får mulighet til å investere i rene komfyrer og rent brensel til en for dem overkommelig pris. Dette krever samarbeid mellom regjeringer, involvering fra privat sektor, internasjonale organisasjoner og sivilt samfunn. Et viktig og nødvendig samarbeid startet i Paris.