Statsministeren møtte Tanzanias president
Nyhet | Dato: 14.02.2024 | Statsministerens kontor
Statsminister Jonas Gahr Støre tok i dag imot Tanzanias president Samia Suluhu Hassan. Møtet inngikk i det offisielle programmet under presidentens statsbesøk til Norge, og hadde næringslivssamarbeid, grønn omstilling, internasjonal fred og sikkerhet som tema.
Tanzania er en av Norges viktigste samarbeidspartnere på det afrikanske kontinentet, og samlet sett en av de største mottakerne av norsk bistand siden begynnelsen av 1960-tallet. I dag er samarbeidet konsentrert om energi, klima, fattigdomsbekjempelse og landbruk, med økende interesse fra norsk næringsliv.
– Potensialet for økt næringslivssamarbeid mellom Tanzania og Norge er stort, blant annet innen fornybar energi og grønn omstilling. Jeg håper at statsbesøket vil styrke dette samarbeidet ytterligere, sier statsminister Jonas Gahr Støre.
Møtet var også en anledning til å diskutere internasjonal fred og sikkerhet, inkludert krigene i Ukraina og Midtøsten, og den tiltakende volden som preger flere land på det afrikanske kontinent.
– I en tid med økt internasjonal spenning, og flere alvorlige konflikter er det viktig å stå opp for folkeretten, og søke samarbeid med aktører som kan bidra til stabilitet. Tanzania er et slikt land, sier Støre.
Under besøket ble det gjort kjent at statsminister Støre og Tanzanias president sammen vil lede et høynivåmøte om økt tilgang til renere kokebrensler i Afrika.
– Nesten en milliard mennesker i afrikanske land lager mat med helsefarlig brensel. Vi kan ikke akseptere at 4 millioner mennesker, de fleste kvinner og barn, dør for tidlig som følge av innendørs luftforurensing. Høynivåmøtet skal bidra til å sette fortgang i arbeidet med å finne løsninger på denne utfordringen, sier statsminister Støre.
Møtet vil finne sted i Paris 14. mai, og ledes av statsminister Støre, sammen med Tanzanias president, Afrikabankens president Akinwumi Adesina og direktøren for det internasjonale energibyrået (IEA) Fatih Birol. Møtet finner sted på initiativ fra IEA, og vil samle statsledere fra en rekke land, samt representanter for internasjonale organisasjoner, sivilt samfunn og privat sektor.