Statsministerens innledning på pressekonferansen om endringer i regjeringen

– Jeg mener dette er et godt lag for situasjonen akkurat nå, og det er et godt lag for tiden fremover. Det er et godt lag for landet i en krevende tid. Det er et lag som representerer hele landet, slik skal det være, og det er flere fra en ny generasjon i norsk politikk som får ansvar og erfaring fra regjeringsarbeid.0 Det har jeg vært opptatt av, fordi vi må bygge folk til å ta ansvar videre framover, sa statsminister Jonas Gahr Støre.

Kjære alle sammen,

Denne helgen var det to år siden denne regjeringen tiltrådte. Jeg er stolt over det arbeidet vi har gjort i en krevende tid.

Vi leverer på løftene fra Hurdalsplattformen.

Og vi har vært tydelige på at oppgave nummer én for oss er å styre landet trygt i en tid med krig i Europa, energikrise, høye priser og økte renter. Og samtidig skal vi holde lav arbeidsledighet og rekordmange i jobb, og kutte utslipp og skape jobber, mens vi når våre klimamål. Det er en stor og viktig dagsorden.  

I dag ser jeg fremover. Foran oss så ligger både utfordringer og muligheter. Den urolige tiden vi lever i, er forverret av krigen i Midtøsten, uviss som den er. Her hjemme ser vi tegn til at prisveksten er på vei nedover, og forhåpentligvis nærmer vi oss rentetoppen. Det er gode nyheter for trygg økonomisk styring.

Halvveis inn i stortingsperioden har Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum og jeg ønsket å gjøre endringer i laget vårt som kan gi økt kraft framover.

Derfor kan jeg nå presentere et fornyet regjeringslag. Dere har sett disse flotte personene på Slottsbakken i sola. I dag får vi sju nye statsråder. Fem er helt nye ansikter i regjering. To er kjente fjes som får nye oppgaver. Med andre ord: I sum er dette en god blanding av kontinuitet, erfaring og fornyelse.

Jeg mener dette er et godt lag for situasjonen akkurat nå, og det er et godt lag for tiden fremover.

Det er et godt lag for landet i en krevende tid. Det er et lag som representerer hele landet, slik skal det være, og det er flere fra en ny generasjon i norsk politikk som får ansvar og erfaring fra regjeringsarbeid. Det har jeg vært opptatt av, fordi vi må bygge folk til å ta ansvar videre framover.

La meg nå gå nærmere inn på hver enkelt som får nye jobber i dag.

 

Tonje Brenna er vår nye arbeids- og inkluderingsminister.

Hennes oppdrag er klart: Å få flere ut i arbeid og inkludere flere i arbeidslivet.

Snart vil andelen personer i Norge i yrkesaktiv alder gå ned, for første gang i moderne historie.

650 000 mennesker står utenfor arbeidslivet.

Tonje skal arbeide for å styrke arbeidslinjen. Hun skal jobbe med partene for å sikre et seriøst og trygt arbeidsliv, med faste, hele stillinger.

Og så skal vi også fange opp dem som ikke kan jobbe i vårt samfunn og gi dem trygghet.

Tonje vil også fortsette den viktige jobben som Marte Mjøs Persen har gjort, med å få ukrainere som kommer til Norge bosatt rundt om i hele landet og ut i arbeid. Den oppgaven er ikke mindre, den er krevende og den er viktig.

 

Espen Barth Eide er vår nye utenriksminister.

Han kjenner den nye jobben godt fordi han har hatt den før. Han vil fra dag én gå inn og håndtere den krevende situasjonen vi står i, med krig i Ukraina og nå også i Midtøsten, en urolig tid.

Vi er inne i en tid med historisk krevende oppgaver i utenrikspolitikken. I tillegg til at vi som et land med åpen økonomi blir påvirket av alle globale forhold som slår inn hos oss, så skal vi nå også løse oppgaver i den nære sikkerhetspolitikken – i Europa, i nordområdene, i krysset mellom utenriks- og sikkerhetspolitikken.

Om noen timer starter regjeringen konsultasjoner med Stortinget om den nye langtidsplanen for Forsvaret.

Norge skal ivareta sine interesser overfor et EU i utvikling, og arbeide nært og strategisk med våre allierte i NATO og i Norden. Dette er vår viktigste oppgave nå for å ta vare på norske interesser.

Espen Barth Eide har alle forutsetninger til å mestre denne oppgaven med sin lange bakgrunn innen utenriks-, forsvars- og sikkerhetspolitikken – og fra den internasjonale klimapolitikken.

Jeg vet at han vil fortsette den gode jobben Anniken Huitfeldt har gjort for Norge ute i verden, og her hjemme og at de har snakket godt sammen de siste dagene.

Så vil jeg legge til at Espen er gitt viktige oppgaver i forbindelse med den kommende klimakonferansen i Dubai, og dette ansvaret beholder han, slik at Norge er i posisjon til å gjøre den viktige jobben som Espen har alle forutsetninger for.

Så får vi fem nye ansikter inn i regjeringen i dag. Det er jeg veldig glad for og jeg gleder meg til å se dem i aksjon.

 

Karianne Tung er vår nye digitaliserings- og forvaltningsminister. Vi må fornye oss og jobbe annerledes for å løse de utfordringene vi står overfor. Det følger av det vi sa om at vi blir færre i arbeidsfør alder. Innen helse har vi store utfordringer, som Helsepersonellkommisjonen har vist. Og derfor må vi ta det på det alvor som trengs politisk.

Derfor har vi i dag besluttet å opprette et nytt departement: Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet.

Teknologi og digitalisering påvirker hverdagen til oss alle, i livene våre hjemme og på jobb, i hvordan vi har kontakt med banken eller kommunen, og påvirker hva som får oss til å føle oss trygge – og utrygge.

Kunstig intelligens gir enorme muligheter, men krever kunnskap, styring og regulering. For det må fortsatt være menneskene som bestemmer teknologiens utvikling, ikke teknologien som styrer menneskene.

Digitalisering opptar og berører alle departementer og statsråder. Alle har et ansvar her. Men vi trenger en tydeligere og samlet strategi for både digitalisering og kunstig intelligens. Derfor får vi i dag et eget departement, med en egen statsråd. Den nye statsråden vil jobbe tett sammen med mange andre i regjeringen for å utnytte mulighetene, lage de rettslige rammene vi trenger, for å bidra til at vi kan skape nye, spennende jobber i en næring i stor utvikling. 

Og da er det sånn at med Karianne får vi en statsråd som kan det politiske håndverket fra sine mange år i politikken i Trondheim og fra sine fire år på Stortinget.

Hun har vært knyttet til ledelsen på NTNU og har de siste årene ledet Trondheim Tech Port, der oppgaven hennes var dette: Å sørge for å koble sammen næringsliv, akademia, arbeidslivets parter, frivillighet og brukerne selv for å utnytte mulighetene som teknologi gir.  

Jeg har jobbet med Karianne på Stortinget og i Arbeiderpartiet i mange år. Jeg er veldig glad for at hun nå kommer tilbake til politisk innsats. Jeg kjenner henne som en hardt arbeidende, visjonær og uredd politiker.

Hun skal arbeide for en effektiv stat som gir folk gode velferdstjenester. Hun vil få hovedansvaret for Tillitsreformen som vi skal gjennomføre i offentlig sektor.

Og i dette viktige arbeidet vil Karianne få med seg tre avdelinger fra dagens Kommunal- og distriktsdepartement.

Formelt vil det nye departementet vil først være operativt fra årsskiftet, og fram til da vil Karianne jobbe i samme departement som vår nye kommunal- og distriktsminister, Erling Sande.

 

Erling Sande har bred politisk erfaring fra alle våre politiske nivåer, både fra kommunestyre, fylkesting og Storting.  Det er en svært nyttig erfaring i rollen han nå skal inn i.

Erling har også erfaring fra næringslivet, og har jobbet med strategi og utvikling i Sogn og Fjordane Energi.  

Og denne erfaringen er viktig å ha med når han han nå skal følge opp distriktsmeldingen, hvor regjeringen har et konkret mål om at alle lokalsamfunn skal ha rom for utvikling og verdiskaping.

Jeg kjenner Erling som en kar med godt humør som liker å få ting gjort – og som får dem gjort. Han er en handlekraftig politiker som brenner for norske lokalsamfunn.

Han vil fortsette den viktige jobben med ansvar for regjeringens prosjekt om å utvikle hele Norge, og sikre gode velferdstilbud over hele landet.

 

Kari Nessa Nordtun er vår nye kunnskapsminister. Kari kommer fra Stavanger, hvor hun har vært en svært dyktig ordfører de siste fire årene.

Kari har vist at hun kan inspirere, motivere og få med seg folk – og det tror jeg var en viktig grunn til at Arbeiderpartiet ble største partiet i Stavanger ved dette valget – ingen liten bedrift.

Kari bidro i sine år til å styrke skolen, skolefritidsordningen, oppvekstvilkårene for barna i de årene hun styrte byen. Erfaringene med hva som skal til for å skape en god skole i kommunene, tar hun med seg inn i departementet.

Vi vil ha en sterk offentlig fellesskole der elevene møtes i de samme klasserommene, uavhengig av bakgrunn. En viktig oppgave blir å styrke barnehagen og skolen som fellesskapsarena for alle.

Vi vet også at flere kjeder seg på skolen, de leser dårligere enn før, og mange foreldre er urolige for hva mye skjermbruk kan gjøre med barna våre. Derfor er jobben nå å få tilbake konsentrasjonen i skole, gi elevene muligheten til å jobbe mer praktisk og variert, og få tilbake gleden av å lære.

 

Cecilie Myrseth er vår nye fiskeri- og havminister.

Hun kjenner sitt nye fagfelt godt. Det kan jeg bekrefte for jeg har vært med henne på feltbesøk adskillige steder.

I forrige periode på Stortinget jobbet hun med fiskeri- og havbrukspolitikk. Som fylkesrådsleder i Troms og som leder av Troms Arbeiderparti har hun vært opptatt betydningen fiskeri, havbruk og sjømat har for å utvikle lokalsamfunn langs kysten vår, på havet og for arbeidsplasser på land.

Jeg kjenner Cecilie som en uredd og tydelig politiker, med et brennende og smittende engasjement for den landsdelen hun kommer fra.

Hun har tatt viktige oppgaver for oss på Stortinget i denne perioden, det har jeg tillagt vekt, som helsepolitisk talsperson, og denne brede erfaringen vil styrke regjeringen.

Og så vet jeg at hun vil fortsette det gode arbeidet Bjørnar Skjæran har gjort for å styrke rekrutteringen til fiskerinæringen. Hun skal legge fram den nye kvotemeldingen som gir forutsigbarhet for næringen og som sikrer bosetting, aktivitet og lønnsomhet langs hele kysten vår.

Og hun skal også legge til rette for at havbruksnæringen kan utvikle seg videre.

 

Andreas Bjelland Eriksen er vår nye klima- og miljøminister.

Andreas er en kunnskapsrik, engasjert og handlekraftig politiker som jeg er blitt godt kjent med i stortings- og regjeringsarbeid.

Han er i starten av trettiårene, men har lang politisk erfaring fra AUF, Arbeiderpartiet i Rogaland, som rådgiver på Stortinget og de siste årene i regjeringsapparatet.

Og det er en tydelig grønn tråd i Andreas’ politiske virke. Andreas har hele veien vært engasjert i klimasaken, i det grønne skiftet og i arbeidet med å skaffe mer, fornybar energi. – Ikke bare snakke om det, men finne veiene til å kutte utslipp og skape jobber.

For de unge er klimasaken en av de aller viktigste sakene, og jeg tror Andreas kan målbære og gjennomføre vår miljø- og klimapolitikk på en måte som også når de unge.

Sammen så skal vi i regjeringen med Andreas jobbe for å nå våre klimamål, men jeg vektlegger også betydningen av å jobbe med natur- og miljøvern i havet, langs kysten og på land.

Andreas var på Utøya da terroren rammet i 2011. Det betyr mye at vi får enda en politiker fra denne generasjonen inn i regjering.

 

Denne dagen har også vemod ved seg, for det er gode kolleger som nå trer ut av regjeringen.

Til dere som går av i dag, så sier jeg tusen takk for innsatsen og for arbeidet dere har gjort.

De fire som nå går ut av regjeringen, de går alle til Stortinget. Og de tar dermed med seg viktige erfaringer fra regjeringsapparatet som vil styrke våre stortingsgrupper.

 

Marte Mjøs Persen går av som arbeids- og inkluderingsminister i dag.

Marte er for meg selve uttrykket for en hardt arbeidende og lojal medspiller i politikken som jeg har kjent i mange år.

Som olje- og energiminister møtte hun økte strømpriser med handlekraft og bidro til at Norge fikk på plass en omfattende strømstøtteordning for folk. – Vi var blant de første i Europa.

På min forespørsel påtok hun seg oppgaven som arbeids- og inkluderingsminister da det ble nødvendig, og hun har fra første dag arbeidet med store spørsmål som heltid i arbeidslivet, handlingsplan mot sosial dumping og viktige steg for å trygge pensjonene for arbeidsfolk.

Martes tid som arbeids- og inkluderingsminister har også sammenfalt med krigen i Ukraina. Hun tok omtrent over da den brøt ut.

Norge har til nå tatt imot over 63 000 flyktninger fra Ukraina. Sammen med samtlige norske kommuner og mange andre, har Marte gjort en stor jobb for å gi ukrainerne trygghet her i Norge.

Det har stor verdi for regjeringen og for Arbeiderpartiet å få Marte til stortingsgruppa med all sin erfaring.

 

Sigbjørn Gjelsvik går av som kommunal- og distriktsminister i dag.

Også Sigbjørn var rede til på kort varsel å stille opp for et departement da det ble nødvendig. Han har vært hardtarbeidende på det store fagfeltet i Kommunal- og distriktsdepartementet, men også en viktig stemme i en lang rekke andre saker i regjeringssamarbeidet.

Sigbjørn har stått på for å sikre en kommuneøkonomi som gjør at kommunene kan levere likeverdige tjenester til innbyggere over hele landet.

Han har lagt fram stortingsmeldinger om distriktspolitikken og livet i storbyer med mål om at folk skal kunne leve gode liv i hele Norge, og at alle lokalsamfunn skal ha rom for utvikling og verdiskaping.

Jeg har satt stor pris på samarbeidet med Sigbjørn Gjelsvik.

 

Bjørnar Skjæran går av som fiskeri- og havsminister i dag.

Bjørnar har gjort et viktig arbeid i å koble ansvaret for fiskeri og havbruk med større hav- og kyst-spørsmål.

Han har gjort en solid innsats i å forberede den kommende, viktige kvotemeldingen, han har gjort nybrottsarbeid for å sikre lønns- og arbeidsbetingelser for norske sjøfolk, og han har i Nærings- og fiskeridepartementet bidratt til å styrke og utvikle nye næringsveier.

Jeg har hatt nært samarbeid med Bjørnar gjennom mange år, og spesielt siden han gikk inn i partiledelsen i Arbeiderpartiet i 2019.

Bjørnar er det vi i Arbeiderpartiet kaller «hel ved», med lang erfaring fra alle nivåer i politikken – i kommunen, i fylket og nasjonalt. Han er en kunnskapsrik og lojal kollega som vil bli viktig i arbeidet i stortingsgruppa i resten av denne perioden.

 

Anniken Huitfeldt trer også ut av regjeringen i dag.

Anniken har vært en god og trygg utenriksminister for Norge. Vi har samarbeidet nært og tillitsfullt opp til dette skiftet.

På hennes vakt har verden vi lever i endret seg ganske fundamentalt. Anniken har måttet håndtere en fullskala angrepskrig i Europa, og de siste dagene også en ny krig i Midtøsten.

I tillegg har hun vært en viktig ressurs i regjeringen, med all sin politiske erfaring og gode skjønn på en rekke fagområder.

Jeg vil takke Anniken for den gode jobben hun har gjort i denne svært krevende perioden.

Så noen ord om begrunnelsen for at Anniken fratrer i dag.

Som jeg har sagt, dagens endringer blir en god blanding av kontinuitet og fornyelse. Og selv om Anniken erstattes av en erfaren politiker i Utenriksdepartementet, så åpner hennes avgang, når jeg gjør en endring i regjeringslaget, for at vi får nye krefter inn i ledelsen av Klima- og miljødepartementet, det er en fornyelse i regjeringen.   

Så er også sakene om kjøp og salg av aksjer og habilitet en del av – men ikke hele – bakgrunnen for Annikens avgang. Saken knyttet til Anniken og ektemannens kjøp av aksjer er vel kjent. Jeg gjentar her, som jeg sa i august: jeg tror på Annikens fremstilling av den saken.

Vi er samtidig enige i at den saken er alvorlig, og den ligger nå i Kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Siden august er det to nye forhold som spiller inn.

For det første har vi fått vite om, og får fortsatt løpende informasjon om Erna Solbergs sak om habilitet knyttet til ektemannens aksjer. Også den saken ligger i Kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Erna Solbergs sak har bidratt til å svekke tilliten til oss politikere ytterligere. Den har også bidratt til at det ikke blir ro rundt Annikens sak; selv om Solbergs sak er langt mer omfattende, så har de prinsipielle likhetstrekk.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen har varslet at prosessen vil vare helt til neste år. I en svært krevende utenriks-, sikkerhetspolitisk- og innenrikspolitisk tid med to kriger i Europas randsone, så trenger landet en utenriksminister som kan bruke all sin tid på den jobben.

For det andre har vi hatt kommune- og fylkestingsvalg der spørsmålene om kjøp og salg av aksjer og habilitet åpenbart har spilt inn i folks valg og vurderinger av politikk. Jeg hørte det i valgkampen på reise rundt om i landet, og jeg har hørt det veldig tydelig i oppsummeringen av valget.

Derfor, som statsminister og leder av Arbeiderpartiet, er det mitt ansvar å ta dette på alvor og gjøre det som er nødvendig. Tillit er ikke noe vi oppnår en gang for alle, men noe vi hele tiden må ta vare på – og ta ansvar for. Det gjør vi i dag.

Så ser jeg spekulasjoner i mediene om at dette er en endring vi gjør for å ramme Erna Solberg.

Det vil jeg kategorisk avvise. Jeg kjenner Erna Solberg godt nok til å vite at hun ikke lar seg påvirke av endringer i Arbeiderpartiets regjeringslag.

Så føler jeg personlig et behov for å si: Jeg ser at mediene spekulerer i forholdet mellom Anniken Huitfeldt og meg den siste uken. Det som er skrevet er feil. Vi har arbeidet sammen i politikken i mange år og hun er – vil fortsatt være – en kollega jeg verdsetter høyt.

Jeg vet at dette er en krevende situasjon for Anniken. Jeg vet at hun var fullt ut motivert og klar til å fortsette. Dette er min beslutning, som jeg på ingen måte tar lett på.

Anniken og jeg har hele veien hatt nær og løpende kontakt om dette. Og jeg vil si at det sier mye om Annikens kvalitet som politiker og menneske at hun har jobbet kontinuerlig og systematisk med krigen i Midtøsten helt opp til denne formiddagen. Og det sier mye om henne at hun allerede nå har fokus på arbeidet som venter i Stortinget.

Vår gruppe blir betydelig styrket når Anniken går inn og tar ansvar der.

 

Så helt til slutt: Det er nye ansikter og nye roller. Store oppgaver som vi skal løse. Nye utfordringer krever økt oppmerksomhet. Verden endrer seg og regjeringen må forandre seg med den. Det er min oppgave å se fremover. Det er min oppgave å bruke anledningen til å gjøre fornyelser.

Men målene som regjeringen jobber for er de samme:

Trygg økonomisk styring, sterkere fellesskap og små forskjeller mellom folk.

Trygt på arbeid og trygghet i arbeid, til alle.

Gode velferdstjenester uansett hvor folk bor.

Sikkerhet og beredskap i en urolig tid på mange fronter.

Og et Norge som er rustet for å håndtere klimakrisen, energiomstillingen, det grønne skiftet, digitalisering og alle endringer som velferdsstaten vår står overfor.

Jeg har stor tro på dette laget. Jeg har stor tro på forsterkninger.

Og med det åpner jeg for spørsmål.