Statsministerens innlegg på NHOs årskonferanse 2025
Tale/innlegg | Dato: 08.01.2025 | Statsministerens kontor
Av: Statsminister Jonas Gahr Støre (Oslo Spektrum)
– Det er en forutsetning for norsk økonomi at vi klarer å utvikle energisektoren vår, at vi klarer den grønne omstillingen, for å klare alle velferdsløftene, sa statsminister Jonas Gahr Støre.
Innlegget som fremført (transkribert)
God morgen og godt nyttår!
Jeg begynte dagen med å få en hilsen fra Stein Erik Hagen Han sitter der. – Som ba meg ‘dra dit pepper’n gror’. Og det er jo et åpent spørsmål: Hvor er det? – I dag, så dro jeg hit!
Jeg har brukt julen til å tenke meg om. Og jeg har tenkt på en del ting. Hva er det som er viktig? Og en av de tingene som har gjort virkelig inntrykk på meg – det tror jeg dere skjønner, det siste halve året – er dette møtet med ’A-laget’ (NRK-programmet). Og viktigheten av å få alle med; å gi alle en mulighet til å høre og respektere mennesker som kan bidra i landet vårt.
Og så har jeg tenkt på: Hva er det vi egentlig har vært igjennom nå de siste par årene – vi som har sittet i regjering, de siste tre årene? Jeg har ofte fått høre at ‘dere hadde jammen uflaks’! – Da dere tiltrådte så fikk dere høyere strømpriser, så kom pandemien tilbake, og så begynte rentene å gå, og de har gått opp 14 ganger. Og vi fikk inflasjon, og vi fikk krig.
Jeg har tenkt tilbake igjen til – særlig sommeren 2022, fra sommeren og inn i den høsten – da vi skulle lage budsjett. Fra vi laget budsjettet i mars til vi kom ut i august, var 100 milliarder kroner ikke lenger der.
Og spørsmålet var; hvordan skal vi komme gjennom dette uten å komme der vi var på 80- og 90-tallet? Fordi inflasjonen var tilbake. Den avgående regjeringen hadde, faglig, spådd 1,3 % prisvekst i 2022. Det ble nesten 7. Og inflasjon er noe herk – det vet dere. Bedriftene vet det, familiene vet det, universitetene, sykehusene, alle som planlegger, vet det.
Og den uroen Trygve Slagsvold Vedum og jeg – som skal ‘reise dit pepper’n gror’ – vi var oppriktig urolige for at det var mulig å få ned inflasjonen om økonomien stopper, men da var vi også tilbake igjen til høy ledighet og ulikheter for mange.
Derfor har jeg bare lyst til å si innledningsvis at når vi er her i dag, ved inngangen til 2025, og Norges Bank venter at renten kan gå ned, vi har fått positiv kjøpekraft, så er det en del ting det er verdt å si. For jeg respekterer at dere ønsker mer av noe og mindre av noe annet.
Men vi har altså en ledighet på litt over 2 %. Og – Jacob Wallenberg, det er høyere i Sverige, 500-600 000 ledige. Vi har 100 000 ubesatte stillinger. Industribedriftene våre hadde 76 milliarder kroner i driftsresultat, tre ganger høyere enn i 2019. Over 50 % økning i eksporten, siden 2019. Og vi har altså, tro det eller ei, 81 000 nye gründere i 2023; det er det høyeste tallet, med unntak av pandemiårene.
Så vi har et utgangspunkt som jeg vil bare applaudere dere for, for dere har levert veldig mye av dette. Vi har 145 000 nye folk på jobb, men vi har 100 000 ledige stillinger, som jeg sier; en stor utfordring.
Spørsmålene jeg skal bruke tid på nå, er to ting: Det ene er; hva kan dere forvente av oss – og meg? Og så litt om hva jeg tenker om og forventer av dere.
Fire ting som dere kan forvente av meg:
Det skal være stabile og gode rammevilkår i Norge. Ferdig snakka. Og de skal vi snakke om, diskutere og lytte til dere. Men en garanti kan jeg gi. Jeg pleier ikke å gjøre det. Vi kommer ikke til å øke selskapsskatten. 22 % – som 200 000 norske bedrifter betaler – det kommer til å være stabilt i vårt opplegg. Det er noe alle betaler, og investeringene avhenger av det. Investeringene i Norge, i Fastlands-Norge, er altså 15 % høyere enn de var i forrige tiår. Det betyr at folk investerer i fremtiden.
Punkt to: Vi skal stå på og gjøre det vi kan for å beskytte norsk næringsliv i den turbulente verden vi går inn i. Og møtet vi hadde i går, Svein Tore (Holsether, NHO), med ledende norske eksportbedrifter, er et uttrykk for det. Og det aller viktigste i den sammenhengen: Det er å ta vare på forholdet vårt til Europa. Vi har 3 % av vår eksport til USA, gode venner, 65 % til EU, 20 % til Storbritannia, så det er 85 % til Europa. Europas utvikling er helt avgjørende for oss.
Om det kommer til tollkrig mellom Europa og USA, hvor Norge blir liggende imellom, så er det dårlig. Jeg gir honnør til Erna Solberg som klarte – på hennes vakt – å hindre at vi fikk tollsatser mot oss da det kom toll mellom EU og resten av verden sist. Det må vi arbeide hardt for å hindre også nå.
Og så skal vi sørge for at virkemiddelapparatet vårt virkelig er der – for dere og med dere. Det er en sånn rar debatt som går nå om at en aktiv næringspolitikk – det er noe dumt, det må vi gå bort fra – men, se der ute: IRA i USA. Det er den mest ‘hårete’ næringspolitikken du har sett noe sted i den vestlige verden i nyere tid; både skattekutt og subsidier.
Og Draghi-rapporten peker jo nettopp på at det må være et smart samarbeid mellom stat, offentlige midler og det vi gjør, for å klare innovasjonen og de store teknologiske skiftene. Der skal vi være.
Og for det fjerde, så har jeg tenkt å avvise falske motsetninger. Den debatten som går nå – at vi bør ikke elektrifisere eller drive med fangst og lagring av CO2, og heller bygge sykehjemsplasser – det er en falsk motsetning, for vi skal klare begge deler.
Det er en forutsetning for norsk økonomi at vi klarer å utvikle energisektoren vår, at vi klarer den grønne omstillingen, for å klare alle velferdsløftene. Så der skal vi være.
Så litt om en forventning til dere.
Og da har jeg tenkt å bruke et eksempel som gjorde inntrykk på meg i fjor, fra mange bedriftsbesøk. Jeg besøkte og var med på en åpning hos Hydrovolt i Fredrikstad, eiet av Hydro og Northvolt. Det de gjør – ja, det er mye diskusjon om batterifabrikker i Norge, men dette er ikke en batterifabrikk; det er en fabrikk som tar bilbatterier og resirkulerer dem, fremfor å brenne dem. For det er det jeg har hørt – at det skjer i dag med bilbatterier – når elbilene kommer til reisens slutt, så blir bilbatteriene brent. Men Hydrovolt gjør noe annet; de tapper batteriet for kraft og bruker den kraften til å drive fabrikken.
De har etablert seg i Norsk Ståls bedrift nede i Fredrikstad; 19 ansatte der er omskolert for å jobbe i den nye bedriften, nye ansatte. Og så bruker de 95 % av bilbatteriene – de resirkuleres – til å kunne brukes i nytt materiale. Det er jo klokt i så mange sammenhenger.
Her er jo Norge et fantastisk forretningsutgangspunkt, for vi har mange elbiler. Og mange av dem kommer nå til reisens slutt. 4 000 neste år. Men opptil 25 000 skal altså resirkuleres. Nå planlegger Hydrovolt å etablere en bedrift i Frankrike og fire nye i Europa etter hvert som deres elbiler også kommer til reisens slutt.
I det prosjektet så har Eksfin og Enova puttet 47 millioner kroner; det er en veldig liten andel av den private kapitalen (*). Det er helt åpenbart at det er privat kapital som bestemmer hva som er lønnsomt, hva vi skal satse på, men den støtten er der – likevel – for å bidra til det grønne skiftet. Så det må vi altså lykkes med. – Mer av det.
Og også med dette – de har klart å involvere og inkludere arbeidsfolk i denne prosessen. Det er en del av det jeg understreker veldig sterkt; ungdomsløftet vi må ha nå – de 100 000 unge som er utenfor utdanning eller arbeid – de skal vi bidra til å få inn. Og vi trenger dem. Denne bedriften viser hvordan det gjøres. Og de viser også ‘guts’ til å satse på ny teknologi.
Så blir det, gode venner, et røft år vi går inn i.
Det aller røffeste med det er at det er krig i Europa. Og alvoret i det kan ikke understrekes mer. Det er farlig, det er dødelig og det er ødeleggende.
Det er ustabilitet i Midtøsten. Dette har aldri vært bra for verdensøkonomien og mulighetene framover.
Og det kommer en ny president i USA. – Som bringer med seg en ny arbeidsform, større grad av usikkerhet og større vektlegging av gode avtaler. Vi er forberedt på det, og vi skal møte det på en god måte. Og jeg mener at Norge har mange gode ting å bidra med som USA trenger, både i sikkerhetspolitikken, innenfor teknologien, kritiske mineraler og en rekke andre ting. – Men der skal vi snakke godt sammen. Vi skal høste av erfaringene dere gjør. Og som sagt så er Norge den mest åpne økonomien i verden, kanskje, og avhengig av det regelbaserte systemet.
Så, har vi hatt uflaks? – Nei. Men Norge har hatt flaks, at det er vi som har styrt! Den gledet jeg meg til å ta, akkurat her! ‘Spredt applaus’ står det i manus etterpå.
Men la meg avslutte med å si – at jeg hadde en samtale med Donald Trump, rett etter at han vant valget, og han ringte. Jeg hadde telefonen på høyttaleren, så kona mi sto i rommet, og så sa hun: «Vi har aldri hatt Donald Trump her inne i stua.» Men han avsluttet med å si – han er i og for seg en hyggelig fyr – jeg tror, Erna, at du også erfarte det da du snakket med ham – så sa han det: «Well, Norway is a great country and the Prime Minister is a great guy». Da la jeg på, og så tenkte jeg at det jeg jeg skulle ha sagt, var; «Mr President, none of them is for sale». Takk for meg!
(*) Den riktige formulering skulle her ha vært at Hydrovolt har mottatt 55,8 millioner kroner i ren støtte fra Enova. Uansett, dette tilsvarer kun 13,1 % i offentlig støtte vs. privat kapital.
For å se alle innleggene på konferansen: