Statsministerens tale på åpningen av havvindparken Hywind Tampen
Tale/innlegg | Dato: 23.08.2023 | Statsministerens kontor
Deres kongelige høyhet, kjære alle sammen! Vi står nå midt i det som er kraftsenteret for Norge. Hav. Vind. Sol. Olje. Gass. Dette er en stor dag.
Sjekket mot framføring
Her, i disse naturkreftene, henter vi ressurser og skaper energi som både vi og verden trenger.
Trygve Bratteli var min forgjenger i denne jobben. I 1971 åpnet han Ekofisk. Da startet dette eventyret. Bratteli var en mann som sparte på ordene. Han sa i sin åpningstale: Jeg har visse forhåpninger.
Her jeg står i dag, så tror jeg, av respekt for alt som har skjedd i mellomtiden, at jeg kan si at dette er en dag med store forhåpninger.
Linjene i den moderne industrihistorien vår trer nå fram:
I over femti år har olje- og gassutvinningen forsynt verden med verdifull energi.
Den har bidratt til å gjøre Norge til et enda mer utviklet velferdssamfunn med små forskjeller og store muligheter. Der vi skaper verdier og har som mål å fordele dem rettferdig.
Nå er vi iferd med å skrive et nytt kapittel i energihistorien vår.
Her og nå kobles norsk industri og nye naturressurser sammen på en måte vi egentlig bare kunne drømme om tilbake i tid. Havvind gir muligheter til en nytt industriepoke. Vi tar viktige steg mot å nå klimamålene. Og vi får tilgang til ny, ren energi.
Som politiker har jeg ofte vært kritisk til å si at vi lever i oljealderen. For det vi egentlig gjør som nasjon, er å leve i energialderen, hvor vi tar kunnskap fra utvikling av én energi til å utvikle andre.
Hywind Tampen er et bevis på hvordan teknologien fra olje- og gass kan brukes til å utvikle grønn og fornybar energi.
Mange av dere som er her i dag – ansatte på plattformene her ute og i Equinor og partnerne, ingeniører, leverandører, fagfolk av alle slag – har bakgrunn og kompetanse fra nettopp olje- og gassindustrien.
Det gjør meg stolt. Og det gjør meg fylt av håp.
På vegne av alle i landet vårt vil jeg takke hver og en av dere, som har stått på i storm og tåke, i fravær av familie og kjære – for å utvikle dette på vegne av oss alle. Det fortjener en stor og varm takk.
Det dere egentlig viser, er definisjonen på hva omstilling er. Det å bruke kompetansen på nye områder.
I dag skriver vi historie.
Denne havvindparken er verdens største flytende vindpark. Jeg møter statsministerkollegaer over hele verden som nå ser til Norge. For det er flytende havvind verden kommer til å trenge, og der går vi nå foran.
Dette er den første vindparken i verden som leverer strøm til olje- og gassplattformer.
Hywind Tampen kan levere 88 megawatt. Det er en abstrakt størrelse for mange. I løpet av ett år kan denne vindparken gi like mye strøm som 20 000 husholdninger bruker.
Turbinene på Hywind Tampen vil kunne forsyne Gullfaks- og Snorrefeltet med om lag 35 prosent av det årlige elektriske kraftbehovet.
Det er i seg selv stort, men om noen år vil vi se at det bare er begynnelsen på noe som skal utvikle seg og bli en stor verdikjede.
200 000 tonn mindre CO2-utslipp. Hvert tonn teller, gode venner. Vi kan snakke abstrakt om å kutte klimagassutslipp, men det er tonnene som teller. 200 000 tonn mindre CO2-utslipp og 1000 tonn mindre utslipp av nitrogenoksider. Det er viktig.
Hywind Tampen er også viktig fordi den bidrar til teknologiutvikling. Vi kan etter hvert, som dere i Equinor sier, utvide og lage større. Det skaper muligheter for norsk leverandørindustri. Derfor går også takken til alle deler av verdikjeden som har bidratt.
Det blir spesielt relevant i dag når strømpriser og behovet for kraft er blitt satt så på spissen. Fordi vi er i en energiomstilling, men også fordi vi har en krig i Europa og energiknapphet for første gang på lenge.
Både vi og Europa trenger mer kraft.
Det er nesten ikke noe sted jeg reiser og får spørsmål, hvor ikke svaret er mer kraft, mer nett, mer enøk, det å bruke kraften på en god måte.
Kraften bør være fornybar, dersom Europa og vi skal nå klimamålene.
Å lede Norge gjennom det grønne skiftet vil jeg si er min og regjeringens aller viktigste jobb.
Det vi er med på i dag er en viktig del av det.
Havvind er et nytt kapittel i fortellingen om Norge som energinasjon.
Ambisjonen er at vi innen 2040 skal tildele areal for 30 000 megawatt havvind på norsk sokkel.
Det tilsvarer om lag 75 prosent av kapasiteten til det norske kraftsystemet i dag. Det er skalaen og formatet. Det skal være fra nord til sør. Her skal alle deler av landet være med i utviklingen. Det sier noe om hva som ligger foran oss.
Vi har en sokkel med svært gode vindressurser. Vi har verdensledende kompetanse på området. Vi har dere. Derfor har vi muligheter som ingen andre har, og som vi skal gripe.
Vi har et godt og tillitsfullt samarbeid mellom, næringsliv, stat, kommuner, myndigheter. Og vi vet hvilken vei vi skal gå og kan fordele oppgaver.
Det gjør meg trygg på at vi kan lykkes.
Så kan vi si i dag at havvind er kostbart. Men å komme i gang, og ha kraft til det slik partnerne og staten her har hatt, det gjør at vi kan få kostnadene ned når vi går videre.
Noen må gå foran og brøyte vei. Det gjør vi nå.
Og det skjer i sterk konkurranse med andre land.
Men, det betyr ikke at vi skal legge oss bakpå. Tvert imot. Vi skal være i forkant.
Det er flytende havvind verden kommer til å trenge.
Vi har naturressursene og kompetansen. Dette er en stor mulighet for norske bedrifter, fagfolk, norsk leverandørindustri.
Vi skal gjøre satsingen på havvind i samspill med fiskeri og andre næringer som trenger havet.
Vi har bedre plass til havs enn mange andre land, og kan gjøre det på en klok måte til det beste for fellesskapet.
Vi som fellesskap skal få ta rettferdig del i verdiskapingen, blant annet gjennom å legge til rette for at det er arbeidsplasser i hele landet, og at vi har de ressursene vi trenger til å gi ungene våre gode skoler og oss alle et godt helsevesen.
Kjære venner
Hywind Tampen befinner seg midt mellom Gullfaks-feltet og Snorre-feltet. Vi sender en hilsen til dere ute på Snorre. Et kabelnett går under havet og kobler oss nå sammen.
Det er i et større bilde å koble sammen et gammelt industrieventyr med et nytt.
Men dette ikke er et eventyr, det er en historie fra virkeligheten.
Havvind-industrien står trygt på skuldrene til olje- og gassindustrien.
En slik posisjon – et hode høyere enn før, men samtidig godt forankret – gir oss fortrinn både nasjonalt og internasjonalt.
Og vi er bare i starten av utviklingen av denne næringen.
Tusen takk for oppmerksomheten, for måten vi er mottatt på, for det vi har fått se. Og særlig til dere som gjør, har gjort og skal gjøre jobben framover. På vegne av oss alle sammen: Takk og gratulerer med dagen!