Statsministerens tale på åpningen av nytt klinikk- og protonbygg ved Radiumhospitalet

– Det er først og fremst takket være menneskene – dere rundt oss her – som gjør dette mulig, gjennom deres arbeid, kompetanse, forskning, investeringer, ideer. Og det synes her på Radiumhospitalet. Derfor er det en stor og høytidelig anledning i dag å åpne et topp moderne klinikk- og protonbygg, sa statsminister Jonas Gahr Støre

Statsministeren og helse- og omsorgsministeren snakker med ansatte på Radiumhospitalet. I en slags vestibyle. De ansatte i uniformer. Støre og Vestre i dress.
Statsminister Jonas Gahr Støre og helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre møter ansatte ved Radiumhospitalet. Foto: Statsministerens kontor

Sjekket mot fremføringen

Deres Majestet, kjære alle sammen – i alle etasjer, i alle kanaler.

Dette er en stor dag – og den markeres på en høytidelig og berettiget måte.

Jeg har gått tilbake i historien. Vi har nå sett grunnstenen og hvordan den ble nedlagt. Og da Radiumhospitalet ble åpnet for 92 år siden, i 1932, sto det i boken som ble gitt ut, og dette er et ganske alvorlig sitat – at «blant de mange sykdommer som hjemsøker mennesket, inntar kreften en særstilling (… og) den almindelige opfatning har hittil stått at med ordet ‘kreft’ er dødsdommen avsagt».

Jeg begynner med det fordi i vår tid så er det ikke lenger slik.

Det er et tegn på fremskritt. Det er ikke lenger ensbetydende med et slikt utfall.

Men det er mange som får kreft i landet vårt. – Over 330 000 har eller har hatt kreft i Norge. Og før fylte 80 år, så har fire av ti av oss fått en kreftdiagnose.

Og dette er noe mange dør med – uten nødvendigvis at de dør av det.

Det er alvorlige tall, men samtidig så er det jo et uttrykk for at ting går fremover. – At tre av fire som får kreft, overlever denne diagnosen. Dobbelt så mange som for 50 år siden.

Og jeg synes jeg kan huske fra tidligere år at man sa at denne gåten er egentlig ikke mulig å løse. At det ikke er fremskritt å spore, men det er det for alvor nå: Folk overlever, mange blir helt friske, lever lenger, med høyere livskvalitet.

Jeg vil si her i dag til alle dere: Det er først og fremst takket være menneskene som er rundt og gjør dette mulig, gjennom deres arbeid, kompetanse, forskning, investeringer, ideer. Og det synes her på Radiumhospitalet.

Derfor er det en stor og høytidelig anledning i dag å åpne et topp moderne klinikk- og protonbygg.

Jeg vil si det sånn at denne dagen gir meg egentlig troen på mennesker – og hva vi kan få til i en ellers utrolig urolig tid med mye nedslående rundt oss – ja, så er dette av de tingene som tenner håp.

Kompetansen og engasjementet og omsorgen for pasienter og pårørende er i en særstilling – og kommer til uttrykk her. Og særlig barna – som nå vil få dette protonsenteret – noe jeg har vært engasjert i lenge og arbeidet med.

«Barn trenger normalitet i en unormal situasjon» – det er det Barnekreftforeningen skriver når det nå kommer protonbehandling her til Norge og til Radiumhospitalet.

De fleste av oss har en egen fortelling knyttet til kreft – fra nære og kjære – som berører oss, med denne inngripende sykdommen. Men jeg vil si at selv om det er summen av veldig mange individuelle fortellinger, så er det det vi gjør sammen, som gjør at vi kan møte dette og gi trygghet.

Vi merker nå hvordan en felles helsetjeneste er så aktuelt. – Det var det under pandemien; da svarte vi med alt det fellesskapet kunne gi. – Hvor viktig det er med sterke fagmiljøer. – Hvor viktig det er å tenke forebygging. – Og at de som blir syke blir behandlet raskt.

Og nå er jobben – som helseministeren og jeg har fokus på – det er å få ventetidene ned, etter at pandemien fortrengte mye behandling. Flere får fastleger – tryggheten ved det. Og at vi bygger ut eldreomsorgen, overalt – alt dette i en tid hvor antallet eldre blir flere.

Da er denne felles helsetjenesten vår en utrolig styrke for oss alle. – Jeg bruker å si, fra den tiden jeg var helseminister, dette enkle uttrykket: Din helse er ditt ansvar. Sånn må det være. Men alles helse er alles ansvar. Vi har altså et ansvar for dette sammen. Derfor investerer fellesskapet i dette nye, flotte bygget.

La meg også anerkjenne det store spleiselaget det har vært – på idé-siden og på skisse-siden og på innspill-siden når dette nå skjer.

Dette er en historisk dag. Etter 92 år kommer klinikk- og protonbygget. Et behandlingstilbud som er mer skånsomt, gir færre senskader og er spesielt bra for ‘våre små helter’.

Jeg husker selv mitt besøk som helseminister til Houston, hvor vi så på et protonsenter som var enormt stort, veldig vanskelig, og kanskje kunne vi få ett. Da er det ganske fascinerende å tenke på utviklingen – at vi nå ligger an til å få to; det første her og så ett som kommer i Bergen.

Så nå har vi et bygg her med over 60 poliklinikkrom, 20 overvåkningsrom, 10 operasjonsstuer. – Et bygg for vår tid.

Jeg vil si det slik at vi bygger på skuldrene av mange generasjoner. – Med mye erfaring. Og vi kan være stolte av at når vi bygger et nytt sykehus i Norge og klipper snora, så er det egentlig per definisjon ett av verdens beste sykehus. Det finnes egentlig ikke dets like.

Så vi bygger på skuldrene til Marie Curie, på skuldrene til Ellen Gleditsch, og pionerer som Severin Andreas Heyerdahl, Hans C. Huitfeldt og andre som har fulgt med underveis.

Gode venner,

Jeg har lyst til å avslutte med å si at folk i Norge skal ha trygghet for at de får den beste behandlingen som trengs når det trengs behandling.

Samtidig skal vi også arbeide for at forebygging står høyt på listen vår – også i forhold til kreft.

Og viktig i denne sammenheng er at vi får Protonsenteret som er organisert i en flerregional behandlingstjeneste. Det betyr at vi når ut til flere.

Og så skal vi ha ambisjoner om å fortsatt være et foregangsland på dette området; blant de beste innen utstyr, behandling og fagfolk.

Og ikke minst, til alle dere oppover i etasjene: Takk til fagfolkene, takk for arbeidet dere gjør. Det dere strekker dere for. Og det dere er for medmennesker.

Vi skal jobbe for at enda flere blir friske, lever lenger, med god livskvalitet. Og for de som ikke er så heldige, at de får verdighet, trygghet og omsorg hele veien. Og det får de.

Så jeg vil si: En varm takk til alle involverte på denne store, flotte, historiske dagen: Tusen takk!