Statsministerens tale ved åpningen av Livabygget i Helse Førde

– Kjære alle sammen. Det var en amerikansk president som en gang sa «Look to Norway». Det var en annen tid. I dag så tror jeg at jeg vil si, for å bruke hans språk: «Look to Førde», sa statsminister Jonas Gahr Støre da han åpnet det nye Livabygget i Helse Førde.

Statsminister Jonas Gahr Støre klipper snor under åpningen av Livabygget i Helse Førde.
Statsminister Jonas Gahr Støre klipper snor under åpningen av Livabygget i Helse Førde. Foto: Oddleiv Apneseth

                                                                                     Sjekket mot fremføring

Fordi dette er en stor dag for dere, dere som jobber her. La meg henvende meg til dere, først og fremst, og så for alle som skal nyte godt av at dere jobber her.

Jeg vil si til dere, som også direktøren sa, at når det bygges et nytt sykehus i Norge, så er det beste vi kan få i verden. Det er ikke slik i alle land. Jeg mener at det at vi har den ambisjonen, og at vi leverer det resultatet, det er et uttrykk for det vi vil at Norge skal være.

Jeg har vært helseminister, det er noe av det flotteste jeg har fikk være med på i politikken. Det er fint også å være statsminister, men det å komme tett på det som virkelig betyr noe i livet , det gjør alltid stort inntrykk på meg. Jeg har vært her før, og det er flott å komme tilbake i dag.

Noe jeg har lagt vekt på og som er veldig politisk egentlig, er å si at din helse er ditt ansvar, men alles helse er alles ansvar.

Det er det vi ser her i dag, at fellesskapet investerer i et fantastisk flott bygg. Det er egentlig veldig fint å høre at når de snakker om et flott bygg, så sier de at det er nøkternt. Vi er norske, og vi er i Sogn og Fjordane, og vi har med oss en kultur som jeg mener vi skal være veldig stolte av.

Jeg har vært rundt i bygget, og det er greit å konstatere at et bygg er veldig mye mer enn et bygg.

Dette skal virkelig romme alle livets mest dramatiske faser. De beste, de lykkeligste, og de mest utsatte og de mest sårbare. Smerte, uro og håp kommer sammen.

Og dere som skal jobbe her og møte alle disse pasientene – jeg har fått se hvordan det kan bli kortere avstander, bedre utvekslinger, bygge på erfaring.

En stor oppfordring dere virkelig må ta til dere, når dere har jobbet så inkluderende og medvirkende, tatt med erfaringene fra alle ansatte som vet ned til minste detalj hvordan vi kan gjøre noe bedre – om det er gulvbelegget eller om det er innredningen av rommet: Fortsett denne kulturen med å være en lærende organisasjon. Det blir mer spennende på jobben, og det blir mye bedre for oss alle som skal komme og motta det sykehus kan levere.

For meg og for min regjering, jeg tror det strekker seg bredere enn det, så vil jeg si at vår felles helsetjeneste skal være den beste helseforsikringen vi kan få. Nettopp det at alles helse er alles ansvar, her skal vi være trygge.

For oss er det viktig å sørge for at ventetidene, som begynte å gå opp i 2017, til pandemien og alle utfordringer, en seig materie å ta tak i. De skal ned.

Vi har fått 90 000 flere siste år som nå får fastlege. Vi har klart å snu utviklingen av den viktige delen i helse-Norge som gikk i gal retning.

Vi skal styrke eldreomsorgen fordi befolkningen vår endrer seg, og sykehusene skal ha sterke fagmiljøer.

Jeg mener at dette bygget har fortellingen om alle de ambisjonene i seg og blir en brikke i denne store ambisjonen.

Jeg tror det ble sagt her i sted at i 1979 ble det gitt klarsignal for å gå videre med bygget. I 1979 fikk jeg også klarsignal til å gå videre, for da var jeg ferdig med videregående. Og jeg har tenkt i dag at vel, vel, vi kan trenge et nytt bygg i livet også kanskje, men nesten 50 år en liten evighet når det gjelder helse.

Tenk på den teknologiske utviklingen, tenk på all kunnskapen, tenk på all den erfaringen. Tenk på alt som har skjedd. Det å klare å fange opp det i et nytt bygg, det er ingen liten bedrift.

Da er Livabygget er et stort fremskritt og oppgradering for pasienter, pårørende og ikke minst dere som jobber her. Jeg har sett hvordan firesengsrommene har blitt enmannsrom. Heia arkitektene som har skjønt dette med å lage et så stort vindu som gjør at det er behandling i seg selv å få så mye lys.

Og for dere som tidligere har jobbet uten lys, nærmest uten utsyn til denne fantastiske naturen: Dere får nå naturen, omgivelsene, været, årstidene, egentlig hele livet, inn i sykehuset. Det er veldig, veldig flott.

Jeg nevnte USA til å begynne med. Det slår meg, med så mye vekt på kvinnehelse da vi gikk rundt i bygget, å se hvordan kvinnehelse er et tema i det store demokratiske slaget som står i USA. Derfor er jeg utrolig stolt og imponert over hvor viktig kvinnehelse, de fødende, barsel, intensiv knyttet opp til denne veldig sårbare fasen, den vekten det har fått.

Tre store og flotte fødestuer, en ny sengepost for føde- og barselomsorg, og en nyfødtintensiv der også foreldre og pårørende kommer inn og blir sett. Det vitner om et helhetssyn som jeg synes er veldig rørende. Og for meg som pappa som tre ganger har fått være med på sykehus, så tenker jeg det er flott at vi tenker framover og investerer i det.

Ti topp moderne operasjonsstuer, avansert poliklinikk. Alltid diskusjonen om er det nok senger, bruker vi tiden, plassen riktig. Det vil alltid være en diskusjon. Det er ikke et standardsvar, men jeg mener at her har man søkt de beste løsningene, og det at brukere og ansatte har vært så mye med, det er et veldig kvalitetstegn.

Nå er dere som jobber her spente på å ta dette i bruk. Det blir utrolig spennende å følge den dagen dere skal flytte over, men jeg forstår at dere er veldig motivert for det.

Som sagt vi skal ha ventetidene ned.

I Nasjonal helse- og samhandlingsplan er det et viktig mål for den felles helsetjenesten vår. Da må alle samvirke. Det er ikke bare noe vi kan bestemme, vi må få til bedre samarbeid mellom alle delene av helsevesenet og mellom alle gruppene.

Helseministeren har satt sine klare mål for dette. Vi har lansert et ventetidsløft, og for meg så er dette mer enn å få ned antall dager. Det handler også om at vi blir de beste utgavene av oss selv. Ikke bare et sted, men gjennom hele helsevesenet.

Det handler om å se på innovasjon, oppgavedeling, jobbe på nye måter, bruke teknologi og samarbeid på tvers. Det ligger det veldig til rette for her, og jeg ser at bygget er lagt opp til nettopp å jobbe på den måten.

Det er blitt sagt, og det er mer enn et munnhell, at det å bygge sykehus er mer komplisert enn å bygge en plattform i Nordsjøen. Uten sammenlikning for øvrig, men å reise et avansert bygg som dette – inkludert innhold, teknologi, utstyr – det er et enormt teamarbeid.

Ingen oppgave er for liten, ingen er for stor. Alt må henge sammen, og med engasjementet på pasientenes vegne.

Dere er mange – ledelse, ansatte, brukerutvalg, entreprenører, leverandører, rådgivere, arkitekter. Takk til alle sammen. Gratulerer med det dere har fått til. Hver og en av dere har vært viktige.

Takk til Helse Førde, Veidekke AS som har reist bygget på budsjett, uten å sprekke tidsplanen, midt i en inflasjonsperiode. Vi vet det har vært krevende. Vi er oppmerksomme på det. Vi har bevilget mer, og vi kommer til å ha stort fokus på at vi skal kunne virkeliggjøre planene som er.

Nå er bygget altså ferdig, fylt med utstyr, teknologi. Igjen: Et bygg er bare rammen rundt disse folkene som er her. Til alle dere som står her, så sier jeg gratulerer.

Gratulerer med å fylle med så mye kompetanse og engasjement, slik at dere kan romme gode helsetjenester for alle innbyggerne i Sogn, Sunnfjord og Nordfjord. Og som gjør oss i Norge langt utover denne regionen stolte, at dere kan ta imot folk som kommer med smerter, uro eller med håp, glede, forventning. Det er jo det som handler om helse.

Så, kjære venner: Gratulerer!

Det er en glede, en ære, for meg å erklære Livabygget i Helse Førde for åpnet!