Statsråd Mehls tale på åpningen av Brann- og redningsskolen

(sjekkes mot framføring)

Kjære alle sammen.

Gratulerer med åpningen av Brann- og redningsskolen!

På veien hit var jeg så heldig å se skolen fra lufta. Da pilotene hørte at vi skulle hit for å åpne skolen, la de om ruta og fløy manuelt – og la veien om Tjeldsund.

Det er også stas å komme hit til Erling Johannessens vei! Erling Johannessen er en person jeg har skjønt er her i dag, og nærmest har vært en gudfar for etablering av brann- og redningsskolen. Så takk til deg – og alle andre som har stått på og vært viktige ildsjeler opp gjennom årene.

I 2022 hadde jeg gleden av få å komme hit og markere starten på det som skulle bli en ny brann- og redningsskole her på Fjelldal – ved å legge ned en grunnstein.

Det en stor ære og glede for meg å være tilbake i dag for å markere at Brann- og redningskolen nå er en realitet – og ikke minst at vi har fått på plass en helt ny fagskoleutdanning.

Grunnutdanningen av heltidspersonell til brann- og redningsvesenet og 110-sentralene er nå en del av det ordinære skolesystemet, i likhet med andre etatsutdanninger.

Studentene ved fagskoleutdanningen kan ta i bruk nye og moderne fasiliteter og øvingsanlegg som sikrer at de får det læringsutbyttet som kreves ved en høyere yrkesfaglig utdanning for brann- og redningspersonell.

Med den nye infrastrukturen på plass, kan Brann- og redningskolen gi utdanning og opplæring til 240 fagskolestudenter og 2 500 kurselever årlig.

Regjeringen besluttet at staten skulle etablere studenthybler ved fagskolen når det ble klart at markedet ikke kunne realisere dette slik det opprinnelig var lagt til grunn. Bygging av nye studenthybler til fagskolestudentene pågår for fullt – og i rekordfart vil jeg nesten si - til å være et statlig prosjekt. Om ikke mange ukene kan de som nå er plassert i en midlertidig innkvarteringsløsning flytte inn i første byggetrinn.  

Jeg vil rette en stor takk til alle som bidratt til at vi nå har passert en viktig og etterlengtet milepæl, og at vi har fått et stort løft for brannutdanningen i Norge.

Det er gledelig at den nye Brann- og redningsskolen bygges her i vakre Tjeldsund kommune. Slik viderefører vi fagmiljøet rundt den gamle brannskolen og bygger videre på kompetansen og infrastrukturen som allerede finnes her.

Brann- og redningskolen er en svært viktig virksomhet lokalt, regionalt og nasjonalt, og jeg håper at den betydelige økningen i aktivitet vi nå får ved skolen vil få positive ringvirkninger lokalt og regionalt.

***

Brann- og redningsvesenet er til stede i hele landet, i store og små kommuner. Hver eneste dag bidrar ansatte i etaten til vår trygghet, enten det er gjennom å slukke branner, ved å forebygge at de oppstår, eller ved å stille opp i mange andre typer hendelser.

For regjeringen er det tre elementer som er grunnleggende for brann- og redningstjenesten: Nærhet, lokalkunnskap og rask respons i hele landet.

Det sikrer vi gjennom organiseringen vi har i Norge, hvor vi har både hel- og deltidsansatte i brann- og redningsvesenet med en kommunal organisering. Felles for alle er at de har lokalkunnskap og er nært. Det er en uvurderlig beredskapsressurs.

***

Det er et stort spenn i oppgavene til brann- og redningsvesenet.

Den lokale beredskapen påvirkes av utviklingen i vårt eget samfunn, men også av hva som skjer globalt.

Konflikter og krig i andre deler av verden har konsekvenser for vår egen sikkerhet.

Klimaendringene merkes allerede. Økt risiko for ekstremvær, flom og skogbranner krever tilpasning av beredskapsplaner og kapasiteter til å håndtere naturhendelser og naturkatastrofer.

En større andel eldre og rask teknologisk utvikling er andre utviklingstrekk som kan gi nye utfordringer som brann- og redningsvesenet må håndtere.

***

Før sommeren var det også en annen merkedag. Da behandlet Stortinget regjeringens stortingsmelding om nettopp brann- og redningsvesenet.

Meldingen peker ut en klar retning for brann- og redningsvesenet som skal stå seg over mange år fremover.

Norge skal ha et brann- og redningsvesen som er i stand til å håndtere dagens og fremtidens utfordringer, både innenfor eget sektoransvar og i samarbeid med andre nødetater og beredskapsaktører.

Regjeringen legger i dette arbeidet vekt på tre sentrale områder:

  • For det første; lokal, regional og nasjonal oppgaveløsning og samarbeid,
  • Det andre området er brannforebyggende arbeid, og ikke minst,
  • utdanning, kompetanse og rekruttering

Lykkes vi med dette er vi et stort skritt nærmere vår klare nullvisjon – at ingen skal dø i brann. Det er en grunnleggende viktig målsetting.

De kommunale brann- og redningsvesenene skal utføre risikobasert forebyggende arbeid og være forberedt på, og i stand til, å håndtere hendelsene de vil stå overfor. Dette krever dyktige og kompetente fagpersoner.

Jeg er trygg på at utdanningen av brann- og redningspersonell her på Brann- og redningsskolen vil bidra til at befolkningen kan være trygg på at bistanden de får fra brann- og redningsvesenet og 110-sentralene holder god faglig kvalitet, uavhengig av hvor de bor i landet.

Gratulerer med dagen!