Statsrådens innlegg under overlevering av den første delrapporten fra Baneheia-utvalget

(Sjekkes mot framføring)

Jeg vil først takke utvalgsleder Jon Petter Rui, resten av utvalget og sekretariatet for utredningen og takk også for en god presentasjon. Det er jo et omfattende arbeid dere har gjort, og jeg har sett den ‘blekka’ som vi får, og vi skal sette oss godt inn i den, og forslagene som kommer. Jeg er klar for at vi har kommet hit.

Det er nå 20 år siden gjenopptakelse ble opprettet, og en del av foranledningen til det var blant annet justismordet på Per Kristian Liland. Utvalget som fikk i oppdrag å granske saken i 1995 oppfordret til en styrking av rettsvernet, og saken fikk også store konsekvenser for reglene om gjenopptakelse av straffesaker  

Målet var å skape økt tillit til gjenåpning av straffesaker ved å la en uavhengig kommisjon behandle disse sakene.

Noen år senere er altså bakteppet for dette utvalget som kjent et annet justismord –Baneheia-saken - hvor Stine Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsen på åtte og ti år ble brutalt voldtatt og drept.

Viggo Kristiansen ble feilaktig utpekt som hovedmann og dømt til forvaring i 21 år. Og det tok nesten like mange år før han ble frifunnet og løslatt, og det var etter gjentatte begjæringer om gjenåpning.

Da utvalget ble satt ned i februar 2023, fikk man et omfattende mandat, hvor det både skulle granskes straffesaken mot Viggo Kristiansen og foreta en gjennomgang av Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker. Dere har fått ett av de viktigste samfunnsoppdragene innen justissektoren i nyere tid. Jeg er helt sikker på at oppfølgningen av denne utredningen, og også det arbeidet dere skal levere senere, kommer til å ha stor betydning for rettsstaten og rettssikkerheten fremover.

På grunn av at det er en pågående straffesak mot Jan Helge Andersen, har det vært nødvendig å dele opp utredningen, for å ivareta domstolenes uavhengighet, og også rettsvernet til Andersen, som du var inne på i din gjennomgang.  

Gjenopptakelseskommisjonen, som denne delutredningen dreier seg om, har også et viktig samfunnsoppdrag; nemlig å være en sikkerhetsventil for å sikre at personer som er uriktig dømt for en straffbar handling skal kunne få en ny behandling av sin sak.

Baneheia-saken har vist oss med all tydelighet at det å kunne få behandlet saken på nytt kan være helt sentralt for å ivareta rettssikkerheten til den enkelte. Og, som også utvalgets leder var inne på i sin gjennomgang, så er det mange saker som behandles i Gjenopptakelseskommisjonen.

Fra oppstarten i 2004 til årsskiftet i 2023 har Gjenopptakelseskommisjonen behandlet totalt 2 716 saker, og det viser jo hvor mange denne ordningen berører, og viktigheten av at gjenåpningsinstituttet fungerer godt.

Nå har vi hørt en kort redegjørelse av noen av disse forslagene. Forslag om endringer og NOU’er sendes normalt på høring, og det kommer vi også til å gjøre med denne utredningen, men så må vi komme tilbake til tidspunktet for dette, etter å ha satt meg grundig inn i utredningen og vurdert om det er naturlig å gjøre det nå eller senere, når resten av utredningen er lagt frem.

Jeg vil takke dere for arbeidet dere har gjort. Det var en sterk dag for mange den dagen Viggo Kristiansen ble frikjent, og jeg er takknemlig også vi gjennom dette har tatt det på ordentlig alvor, og ser også fram til fortsettelse om til det andre arbeidet dere skal levere neste gang. Og nå håper jeg alle får en god jul!