Statssekretær Bolstads innlegg på en nasjonal erfaringskonferanse om ungdomsstraff og ungdomsoppfølging

(Sjekkes mot framføring)

Kjære alle sammen!

Tusen takk for invitasjonen, og for at jeg får anledning til åpne erfaringskonferansen 2024. Konferansen er en fin anledning for å få faglig påfyll og dele erfaringer mellom de ulike aktørene i justissektoren og med andre aktører som har en sentral rolle i arbeidet med ungdomsreaksjonene.

Det er hele fem år siden sist det var en tilsvarende samling nasjonalt. Mye har skjedd på disse årene. I tillegg er det ti år siden reaksjonene ble implementert. Siden innføring har bruken av ungdomsreaksjonene hatt en betydelig økning. Dette betyr at det stadig er flere unge som får en straffegjennomføring tilpasset sine egne behov.

Som dere er godt kjent med er kriminalitetsbildet i endring. Selv om de fleste barn og unge ikke begår lovbrudd og vi i det store og hele har relativt lav kriminalitet i Norge, så har vi også sett en negativ utvikling de siste årene. Det har vært en økning i kriminaliteten siden 2016, deretter var det en nedgang under pandemien, men i 2023 så vi igjen en økning. Mest i de mindre alvorlige forhold, men også når det gjelder for eksempel kroppsskade, ran og ulovlig bevæpning. Særlig har vi sett en økning i gruppen under 15 år. Disse barna skal ikke straffes, men det er viktig å følge med på denne utviklingen. Ikke minst for arbeidet med forebygging. Disse barna kan gi oss en løypemelding på hva vi har i vente, og om noen år er de over den kriminelle lavalder.

Det er noen få ungdommer som begår mye og alvorlig kriminalitet og som kan forklare mye av den økningen vi ser for aldersgruppen. Gruppen som begår gjentatt og alvorlig kriminalitet befinner seg i hovedsak i og rundt de største byene. En svært stor andel av dem er tilhørende i Oslo, men også Kristiansand, Bergen og Trondheim har et visst omfang.

Med bakgrunn i kriminalitetsbildet er det gjort et grundig arbeid i de siste årene for å forbedre straffereaksjonene, etter omfattende prosesser med evalueringer og høringer. Det er viktig at straffegjennomføringen tar hensyn til den enkeltes forutsetninger og samtidig setter tydelige grenser. Barn og unge som begår kriminelle handlinger skal nå møtes med en rask og treffsikker reaksjon.

Endringene av ungdomsreaksjonene skal blant annet sikre raskere iverksettelse av straffen, forenkle det rettslige rammeverket for reaksjonene og gi domstolene flere handlingsalternativer og større rom for individuelle vurderinger. Det skal tilrettelegges for et bedre tverrsektorielt samarbeid og for bygging av relasjoner rundt ungdommen. Fornærmede skal oppleve å bli ivaretatt på en god måte, samtidig som ungdommens rettssikkerhet og rett til medvirkning skal ivaretas. 1. september i år trådte endringer i konfliktrådsloven i kraft. I budsjettet for 2024 er det bevilget penger til å gjennomføre endringene. I forslag til budsjett for 2025 er det foreslått ytterligere bevilgninger.

Disse endringene vil bli nærmere presentert senere i programmet. Vi har stor tro på at dette vil gjøre at reaksjonene fungerer bedre. Men det er fortsatt utfordringer når det gjelder innholdet i straffegjennomføringen. Som dere er godt kjent med, har ikke konfliktrådene egne tiltak ut over gjenopprettende prosess, men er avhengig av et godt samarbeid med andre tjenesteytere lokalt for at ungdommene skal kunne få hjelp til sine utfordringer. Mange av ungdommene strever med mye og trenger hjelp fra et helhetlig hjelpeapparat.

Vi vet at barn og unge som begår kriminalitet har store levekårsproblemer, og særlig de som begår gjentatt kriminalitet, er svært problembelastet. De har oftere vært i kontakt med barnevernet, de har dårligere skoleprestasjoner og foreldrene er oftere registrert for kriminalitet enn det som er tilfellet for andre barn og unge. Ofte har barna selv vært registrert som fornærmet i en straffesak.

De kan ha behov for behandling for rusproblemer eller andre psykiske helseproblemer. De kan trenge tilbud om behandling for volds- og aggresjonsatferd eller skadelig seksuell atferd. Mange av dem sliter på skolen og kan trenge alternativ opplæring eller arbeidsrettede tiltak. Jeg er derfor glad for at det er representanter for velferdsetatene til stede her i dag, både som foredragsholdere og deltakere. Dere er svært viktig for å kunne hjelpe ungdommene tilbake til et kriminalitetsfritt liv.

Terskelen for å fengsle barn er høy, men når personer under 18 år må fengsles, skal dette fortrinnsvis gjøres i egne ungdomsenheter. Vi har to slike enheter, en i Bergen og en på Eidsvoll. Det har det siste året vært kapasitetsutfordringer og press på de åtte plassene. I år har vi derfor etablert to nye plasser på Eidsvoll for å bedre kapasiteten. I statsbudsjettet for 2025 foreslår regjeringen ytterligere bevilgninger for å sikre tilstrekkelig antall plasser for til mindreårige i 2025 og 2026.

Det har over tid, og særlig i det siste, vært utfordringer med en liten gruppe som begår gjentatt eller alvorlig kriminalitet. De er ikke mange, men begår mye kriminalitet og er til stor skade for seg selv og andre. En god del av dem er også under den kriminelle lavalder og har stort behov for oppfølging. Vi har sett at det mangler tiltak og virkemidler overfor denne gruppen på tvers av sektorer som ivaretar hensynet både til barnets beste og samfunnets behov for å stoppe barna og ungdommene fra å ødelegge for seg selv og andre. Regjeringen har derfor satt ned en hurtigarbeidende ekspertgruppe, ledet av Knut Storberget, som er tidligere justisminister og nå statsforvalter i Innlandet. De skal levere en rapport med sine anbefalinger allerede 1. mars 2025.

Samlet sett, mener vi at vi har gjennomført og satt i gang innsatser som vil ha betydning. Vi håper at vi sammen lykkes i arbeidet med å hjelpe barn og unge til en positiv utvikling og et liv uten kriminalitet. Vi ønsker alle at de skal få oppleve mestring og få ta del i samfunnet og kan bruke sine ressurser på en positiv måte for seg selv og andre.

Jeg håper dere får en konferanse som både gir påfyll av kunnskap, utvidet kontaktnett og motivasjon til videre arbeid!

Lykke til videre!

Tusen takk for meg!