Statusrapport for tiltakene i Oslofjordplanen

I dag har Miljødirektoratet lagt frem statusrapport for fremdrift av tiltakene i Oslofjordplanen. Rapporten omhandler status innen alle områdene som omfattes av planen, som avløp, jordbruk, fiskeri, marin forsøpling, restaurering og friluftsliv. Rapporteringsperioden er mai 2023 til mai 2024.

For jordbrukets del rapporteres det at arbeidet med å etablere regionale miljøkrav i jordbruket er forsterket. Arbeidet med gjødselregelverk og nitratdirektivet har også kommet lenger siden forrige rapportering.

Arbeidet med å redusere avrenningen fra jordbruket til Oslofjorden har stått høyt på dagsordenen over mange år.

Foreløpige tilskuddstall fra Regionalt miljøprogram for Oslofjord-regionen (Områder i Østfold, Buskerud, Oslo, Akershus, Vestfold, Telemark og Innlandet med avrenning til Oslofjorden) viser at:

  • Arealer uten jordarbeiding om høsten har økt hvert år siden 2021, en økning med om lag 700 000 dekar fra 2021 til 2024
  • Andelen av alt kornarealet som er i stubb om høsten/vinteren har økt fra en tredjedel (38 prosent) i 2021 til om lag to tredjedeler i 2024 (66 prosent).
  • Omfanget av gresstiltak har også økt i perioden, spesielt grasdekte kantsoner i åker på kornarealer (økt med over 400 km siden 2021)
  • Tiltaksgjennomføring i radkulturer (grønnsaker på friland) viser også en positiv trend

Om lag 1 milliard kroner er innvilget til vannmiljøtiltak i Oslofjordområdet gjennom de Regionale miljøprogrammene de siste 5 årene.

NIBIO har nylig sett nærmere på virkningen av vannmiljøtiltak på jordbruksarealer. Teoretiske beregninger viser at RMP-tiltak som ble gjennomført i 2023 ga en reduksjon for fosfor på 20 til 40 prosent og opp mot 7 prosent reduserte nitrogentilførsler, sammenlignet med om ingen av disse tiltakene hadde vært gjennomført.

Statssekretær i Landbruks- og matdepartentet, Wenche Westberg, er fornøyd med utviklingen.

– Dette er gledelige tall, og det viser at den politikken vi gjennomfører for å redusere miljøpåvirkningen av jordbruksdrift virker. Dette viser også at det er mulig å redusere miljøbelastningen og samtidig opprettholde matproduksjonen som er viktig av beredskapshensyn, sier Westberg.

– Det som skiller jordbruket fra andre sektorer er at tiltakene må gjennomføres hver eneste år. Oppfølging av Oslofjordplanen blir derfor et viktig tema også i vårens jordbruksforhandlinger. Sammen med fastsetting  av nytt gjødselregelverk 1. februar, vil dette gi et ytterligere bidrag i riktig retning, legger hun til.

Oslofjordrådet ble opprettet i 2021. Rådet består av et utvalg av ordførere, fylkesordførere samt representanter fra statsforvaltere, Oslofjordens friluftsråd, Norges Fiskarlag og Norges Bondelag.