Sterk internasjonal støtte til Palestina og tostatsløsningen i Oslo rådhus
Pressemelding | Dato: 15.01.2025 | Utenriksdepartementet
– Ord er ikke nok. Verdenssamfunnet må gjøre mer for at tostatsløsningen faktisk blir en realitet. I dag har jeg oppfordret alle til å tenke nytt om hva hver og en av oss helt konkret kan gjøre for å bidra til å bygge den palestinske staten. Møtet viser at et stort flertall av landene i verden støtter en tostatsløsning. En rettferdig løsning som oppfyller palestinernes rett til selvbestemmelse er en forutsetning for varig fred, ikke bare noe som kan komme senere, sier utenriksminister Espen Barth Eide.
Norge var i dag vertskap for et møte i Den globale alliansen for implementeringen av tostatsløsningen i Oslo rådhus. Representanter fra 85 land og organisasjoner deltok. Møtet følger opp et felles initiativ som Norge, EU og Saudi-Arabia lanserte sammen under FNs høynivåuke i New York i september i fjor. Målsettingen er å sikre tett, internasjonal koordinering for en våpenhvile i Gaza og frigjøring av gislene, og å identifisere hvilke konkrete tiltak land kan bidra med for å bygge den palestinske staten og sikre at tostatsløsningen blir en realitet.
Et hovedfokus for møtet i Oslo var å styrke de palestinske institusjonene som har blitt bygget opp gjennom de siste tiårene. Disse trues nå fra mange kanter: En massiv økonomisk krise, lovene vedtatt i Israels nasjonalforsamling som gjør det praktisk umulig for FNs organisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) å levere grunnleggende tilbud som skole og helsetjenester til palestinske flyktninger, og rekordhøy ulovlig israelsk bosettingsaktivitet og vold.
Under talen i Rådhuset understreket utenriksminister Eide at vi trenger en varig løsning på konflikten som gir selvbestemmelse, sikkerhet og rettferdighet for både palestinere og israelere.
– Vi må styrke den palestinske regjeringen, institusjonene og økonomien, og forhindre at situasjonen blir enda verre. Det er viktig at den palestinske regjeringen er i førersetet i det palestinske statsbyggingsprosjektet. Jeg er derfor spesielt glad for at Palestinas statsminister Mohammad Mustafa kom til Oslo for å forklare hvilke planer og behov den palestinske regjeringen har.
Krigen i Gaza har katastrofale følger for alle i Midtøsten, også for statsbyggingen i Palestina. Mye tyder på at en våpenhvileavtale som omfatter stans i krigshandlingene, frigivelse av gislene og mer humanitær hjelp til Gaza, er nært forestående.
– Inntrykket av at en våpenhvile er nær, gir håp. En våpenhvile er dog ingen løsning på konflikten. Samtidig som vi må gjøre alt vi kan for å få slutt på krigen, må vi fortsette det viktige arbeidet med hva som skal skje når krigen tar slutt. Gaza er en del av Palestina og må styres og gjenoppbygges av palestinere. Vi må sammen fortsette å holde trykket oppe for å skape varig fred gjennom en tostatsløsning, sier utenriksminister Espen Barth Eide.