Støre talte på Holocaust-markering

Dette innholdet er mer enn 2 år gammelt.

Vi må ikke glemme eller tro at det ikke lenger angår oss, var statsminister Jonas Gahr Støres budskap da han talte på minnemarkeringen for den største deportasjonen av jøder fra Norge.

Statsminister Jonas Gahr Støre talte på minnemarkeringen for den største deportasjonen av jøder fra Norge i Oslo rådhus 24. november.
Statsminister Jonas Gahr Støre talte på minnemarkeringen for den største deportasjonen av jøder fra Norge i Oslo rådhus 24. november. Foto: Lars Opstad

Arrangementet i Oslo rådhus markerte at det er 80 år siden aksjonene mot jødene fant sted, som til sammen førte til at 773 jøder fra Norge ble deportert. HL-senteret, Det Mosaiske Trossamfund, Det Jødiske Samfunn i Trondheim og Jødisk Museum Oslo står bak minnemarkeringen.

– Det er viktig å lære av historien. Vi må skjønne hvordan Holocaust kunne skje, for å være i stand til å se faretegnene i dagens samfunn. Denne markeringen er en påminnelse om at vi må verne om vårt demokratiske samfunn, og jobbe for å fremme menneskerettigheter, mangfold og inkludering hver eneste dag, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Regjeringen ser med uro på omfanget av rasistiske og andre ytterliggående ideer og totalitære bevegelser i dagens samfunn.

– Vi tar dette på det dypeste alvor. Det er storsamfunnets ansvar og plikt å motvirke antisemittisme og annen rasisme. I vår tids urolige Europa, med krig og flyktningstrømmer, blir det enda viktigere å holde dette arbeidet høyt på dagsorden, sier Støre.

Fortsatt lever det jøder i Norge som overlevde krigen, og mennesker som med fare for eget liv hjalp jøder i sikkerhet. Noen av tidsvitenene var til stede under arrangementet i Oslo rådhus.

– Jeg er svært takknemlig for at tidsvitnene forteller om grusomhetene jødene ble utsatt for. Det er avgjørende for de som kommer etter oss, at vi aldri glemmer hva som skjedde med jødene før, under og etter andre verdenskrig, sier statsministeren.