Norge stemmer for å endre ulvens vernestatus i Europa
Nyhet | Dato: 28.11.2024 | Klima- og miljødepartementet, Landbruks- og matdepartementet
Norge stemmer for EUs forslag om å endre ulvens vernestatus i Europa fra strengt beskyttet til beskyttet.
På et møte i Bernkonvensjonen 2. til 6. desember skal medlemmene avgjøre om ulvens status skal endres fra strengt beskyttet til beskyttet. Bernkonvensjonen er en internasjonal avtale om vern av ville planter og dyr.
Det er EU som foreslår å endre ulvens status. Bakgrunnen er økende utfordringer i flere europeiske land som følge av større ulvebestander.
– Ulven har lenge vært strengt beskyttet under Bernkonvensjonen. Samtidig har ulvebestanden vokst i flere EU-land. Norge deler, sammen med EU-landet Sverige, ansvaret for deler av den europeiske ulvestammen. Vi har derfor sett det som naturlig å legge oss på samme linje som EU, sier klima- og miljøminister Tore O. Sandvik (Ap).
Situasjonen i Europa
Ulvepopulasjonen i Europa har økt betydelig, selv om situasjonen varierer mellom ulike land. Noen land har store bestander, og forslaget om nedlisting er begrunnet i de økende utfordringer dette har gitt.
– Ap/Sp-regjeringen mener det er riktig å støtte forslaget om nedlisting. Regjeringen fører en restriktiv rovviltpolitikk. Det er viktig for å sikre matproduksjon i utmark. Vinner vi frem med vårt standpunkt vil det gi mer fleksibilitet i forvaltningen av ulv i Norge og Europa, sier landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp).
Krever flertall
Ulv er i dag oppført på Bernkonvensjonens liste II over strengt beskyttede arter. Den 26. september i år besluttet EU-landene at de går inn for å flytte ulv fra listen over strengt beskyttede arter til listen over arter som er beskyttet.
Å endre beskyttelsen for ulv under Bernkonvensjonen krever to tredjedels flertall blant medlemslandene.
– EU-landene oppnår ikke et slikt flertall alene. De ønsker derfor støtte fra land utenfor EU, inkludert Norge. Vi avventer nå utfallet av avstemmingen, sier Sandvik.
Betydning for Norge
Den skandinaviske ulvebestanden er kategorisert som sårbar på Verdens naturvernunions (IUCN) rødliste for truede arter. Den norske delbestanden er kategorisert som kritisk truet på Norsk rødliste for arter. Forvaltningen av ulv i Norge vil fortsatt skje innenfor rammene av naturmangfoldloven og bestandsmålene som er forankret i Stortinget.
Norge vil uavhengig av beskyttelsesnivå under Bernkonvensjonen fortsatt være forpliktet til å sikre ulvens overlevelse i Norge, og til å bidra til å sikre ulvens overlevelse i Skandinavia innenfor rammene av en restriktiv rovviltpolitikk.