Strengere krav til bruk av lærlinger i offentlige oppdrag
Pressemelding | Dato: 27.01.2025 | Kunnskapsdepartementet
Hvert år er det rundt 6000 søkere som ikke får læreplass. Nå skjerper regjeringen kravene til bruk av lærlinger når bedrifter skal jobbe for det offentlige. Målet er flere læreplasser og fagutdannede.
– Stadig flere søker yrkesfag, og det er et stort behov for fagarbeidere i mange bransjer. Sjansene for å fullføre med fag- og svennebrev er større for de som har en læreplass. Jeg mener det er en selvfølge at bedrifter som jobber for det offentlige skal ta ansvar og ha med lærlinger på oppdragene, sier kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap).
Offentlig sektor kjøper varer og tjenester for rundt 780 milliarder kroner i året, og har dermed stor innkjøpsmakt. Lærlingklausulen skal sikre at bedriftene som får offentlige kontrakter må ha lærlinger.
– Arbeids- og næringslivet gjør en kjempeinnsats for å sikre framtidens kompetanse, men potensialet er mye større, sier Nordtun.
Klausulen slik den er i dag har hatt effekt, men fungerer ikke godt nok, viser en rapport fra Oslo Economics. Kravet til lærlinger kan nemlig oppfylles ved at bedrifter ansetter en lærling, men at lærlingen i liten grad får være med på arbeidsplassen og gjenbrukes i ulike kontrakter uten å delta i arbeidet.
Flere lærlinger på større oppdrag
Regjeringen viderefører kravet om minst én lærling når bedrifter inngår kontrakter med det offentlige. I tillegg må nå minst ti prosent av arbeidet utføres av lærlinger. I praksis betyr det at større kontrakter får krav om å ha flere enn én lærling.
– Dagens krav til lærlinger skiller ikke på store og små oppdrag. Nå får vi en enda mer treffsikker forskrift som sikrer at antall lærlinger øker med størrelsen på kontraktene, sier Nordtun.
Gjelder for bransjer med særlig behov for læreplasser
Kravet gjelder i bransjer hvor det var klart flere søkere til læreplass i et utdanningsprogram enn antallet inngåtte lærekontrakter. Det er presisert i forskriften at «særlig behov» innebærer at det er mer enn 10 prosent av søkerne som står uten en læreplass innenfor et utdanningsprogram.
– Jeg vil takke partene i arbeidslivet, NHO, LO og KS for en god prosess. Det har vært helt avgjørende for at vi i dag har landet på disse nye bestemmelsene, sier Nordtun.
Forskriftsendringen gjelder fra 1. august 2025. Departementet skal evaluere effekten av endringene, som vil gi et grunnlag for å vurdere ytterligere forsterkninger av klausulen i framtiden.
Slik blir den nye forskriften
§ 6.Plikt til å stille krav om bruk av lærlinger
Oppdragsgiver skal i sine kontrakter stille krav om
- at leverandører er tilknyttet en lærlingordning,
- at minst ti prosent av arbeidet utføres av lærlinger, og at minst en person av de som deltar i arbeidet med å oppfylle kontrakten skal være en lærling.
Plikten gjelder kun i bransjer hvor det er særlig behov for læreplasser. Særlig behov for læreplasser foreligger dersom underdekningen på læreplasser er mer enn ti prosent av søkertallet til læreplasser innenfor et utdanningsprogram.
Plikten gjelder når kontraktens hovedelement omfatter arbeider der det er relevant å benytte arbeidskraft med fag- eller svennebrev.
Plikten gjelder ikke når kravet må anses som uforholdsmessig etter kontraktens innhold, omfanget av arbeidet der det er relevant å benytte arbeidskraft med fag- eller svennebrev eller andre forhold.
Oppdragsgiver skal i kontrakten forbeholde seg retten til å gjennomføre nødvendige sanksjoner, dersom leverandøren eller eventuelle underleverandører ikke etterlever kravene som er stilt etter første ledd. Sanksjonen skal være egnet til å påvirke leverandøren eller underleverandøren til å oppfylle vilkårene.
Någjeldende § 7 oppheves.