Styrker formidling om 22. juli til dagens barn og unge
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Kunnskapsdepartementet
Pressemelding | Dato: 10.05.2021
I år er det ti år siden terrorangrepet i Oslo og på Utøya. Nå gir regjeringen 800.000 kroner til 22. juli-senteret som blant annet skal gå til filmprosjektet "Historier om de vi mistet". Her forteller etterlatte historier om ofrenes levde liv. – Filmene gjør at vi kan bli kjent med menneskene bak dødstallene. De levde livene som tok så altfor brått slutt, sier Guri Melby (V).
22.juli-senteret ble etablert i 2015, og har siden da utviklet seg til å bli et læringssenter som hvert år tar imot mange skoleklasser. Gjennom utstilling, dokumentasjon og undervisning, får elever et innblikk i hvordan 22. juli rammet enkeltmennesker og Norge som samfunn.
- 22. juli- senteret har en svært viktig rolle som læringsarena for nye generasjoner. Mange i dag har ikke egne minner om terroren. Her lærer de om det som skjedde, årsakene til hvorfor det skjedde, men også hvordan vi kan å unngå at det skjer igjen, sier Melby.
Filmer om ofrenes levde liv
Det har vist seg at både de etterlatte, publikum og skoleelever ønsker å vite mer om ofrenes levde liv. I filmprosjektet "Historier om de vi mistet" forteller etterlatte sine historier om ofrene. Prosjektet har blitt til i samarbeid med Utøya AS og i dialog med Den Nasjonale Støttegruppen etter 22. juli og representanter fra de etterlatte.
I 2020 ble det laget seks filmer og med midlene fra regjeringen er ambisjonen at enda flere etterlatte vil fortelle sine historier om ofrenes levde liv.
- Jeg er takknemlig og glad for at etterlatte ønsker å fortelle om sine kjære som har gått bort, selv om det er vondt. Vi kan aldri gjøre om på terroren, men vi kan gjøre vårt ved å aldri glemme. Det skylder vi både ofrene og de etterlatte, sier Melby.
Fem av filmene vises i dag i utstillingen på 22. juli-senteret, mens fire filmer kan man se på senterets nettside.