Styrker samarbeidet om det grønne skiftet

Norge og Kina skal samarbeide tettere for å lykkes med det grønne skiftet. Statsminister Jonas Gahr Støre og Kinas statsminister Li Qiang ble tirsdag enige om å etablere en dialog om samarbeid om det grønne skiftet mellom våre to land.

– Kina er helt avgjørende for å lykkes med det grønne skiftet. Norge har samarbeidet med Kina om klima og miljø i rundt 30 år. Jeg er glad for at vi nå har fått på plass en overordnet ramme som kan legge bedre til rette for godt samarbeid på dette området, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Felles erklæring

Statsminister Jonas Gahr Støre og statsminister Li Qiang presenterte en felles erklæring (PDF) om det grønne skiftet etter et møte tirsdag.

– Målet er at norsk og kinesisk næringsliv kan jobbe tettere sammen for å lykkes med det grønne skiftet. Vi håper det kan åpne dører for norsk næringsliv i Kina, sier Støre. 

Statsminister Jonas Gahr Støre blir tatt imot av Kinas statsminister Li Qiang i Folkets store sal i Beijing. Norske og kinesiske flagg. Håndtrykk.
Statsminister Jonas Gahr Støre møtte Kinas statsminister Li Qiang i Folkets store sal i Beijing tirsdag. Foto: Heiko Junge / NTB

Norge og Kina inngikk også en intensjonserklæring (PDF), en såkalt Memorandum of Understanding (MOU). Den gjør at Klima- og miljødepartementet (KLD) bedre kan samarbeide med kinesiske myndigheter for å møte klimautfordringene. Erklæringen innebærer at samarbeidet blir bredere og mer målrettet enn tidligere.

Næringslivsdelegasjon

Statsminister Støre har med seg en næringslivsdelegasjon fra DNV Accelerator, Equinor, Höegh Autoliners, Kongsberg Maritime, Nordlaks, Norges rederiforbund, Orkla, Yara International, LO og NHO. Flere av disse representerer bedrifter som har mye kompetanse innen det grønne skiftet og grønn skipsfart, og som har virksomhet i Kina.

Etter møtet med statsminister Li Qiang deltok representanter fra norsk og kinesisk næringsliv på en arbeidslunsj for å markere starten på den grønne dialogen mellom Norge og Kina.

– Flere av de norske bedriftene som er til stede i Kina jobber med grønn teknologi og grønn skipsfart. Samtalene her nede kan bli viktige for arbeidsplasser og arbeidstakere hjemme i Norge, og kan skape nye og grønne arbeidsplasser. Det er også avgjørende for å nå klimamålene, sier Støre.

Diskuterte flere temaer

De to statsministrene diskuterte også flere andre tema under møtet i Beijing. Handel mellom våre to land, samarbeid i internasjonale fora, Kinas støtte til Russlands krigføring i Ukraina og situasjonen i Midtøsten sto på agendaen. De to statsministerne diskuterte også menneskerettighetssituasjonen i Kina.

– Vi hadde åpne og gode samtaler også på områder der vi er uenige. Fra norsk side er dialogen basert på våre interesser og verdier. Vi står opp for våre samfunnsverdier og de internasjonale menneskerettighetene, sier Støre.