Styrker satsingen på godt skolemiljø
Pressemelding | Dato: 12.12.2024 | Kunnskapsdepartementet
Trygge, gode skolemiljø er viktig for elevenes læring og trivsel. Arbeidet for godt skolemiljø må gjøres hver dag, på alle skoler og er en del av skolens grunnleggende oppdrag. I 2024 mottar 23 kommuner penger til å styrke sitt skolemiljøarbeid.
Interessen for tilskuddsordningen er stor, og det har kommet inn 137 søknader om tilskudd til skolemiljøteam. Neste år foreslår regjeringen at ordningen styrkes til 45 millioner kroner.
– Mange skoler har utfordringer som det er krevende å håndtere alene. Ungene våre skal ha det bra på skolen, dårlig skolemiljø går utover både læring og trivsel. Teamene skal ta tak i utfordringer i skolemiljøet, men også jobbe forebyggende, sier kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap)
Skolemiljøteamene skal støtte de kommunale skolene i arbeidet med å utvikle trygge og gode skolemiljø. Kommuner med skoler som har særlige utfordringer i skolemiljøet, blir prioritert i ordningen.
– Skolemiljøteamene er et viktig tiltak inn i den brede innsatsen med å forebygge og hindre mobbing og utenforskap. Derfor har regjeringen foreslått å sette av 45 millioner kroner i statsbudsjettet for neste år til dette, sier Nordtun.
I tillegg har regjeringen foreslått 70 millioner kroner i statsbudsjettet for 2025 til etablering av beredskapsteam i noen kommuner, som en målrettet innsats mot ungdomskriminalitet og utrygge skolemiljø. Disse teamene skal hjelpe til med å forebygge marginalisering og ungdomskriminalitet i utsatte miljøer.
– Et trygt og godt skolemiljø er grunnlaget for at elever kan lære og utvikle seg både faglig og sosialt. Skolen skal ikke være en arena for kriminalitet eller rekruttering av barn til kriminelle miljø, sier Nordtun.
Samlet innebærer satsingen en økning på 100 millioner kroner neste år.
Tilskuddet til skolemiljøteam blir utbetalt av Utdanningsdirektoratet 12. desember.
Disse kommunene får tilskudd i år
Små kommuner:
- Engerdal
- Fyresdal
- Hjartdal
- Lavangen
- Lødingen
- Marker
- Meråker
- Nordkapp
- Nordreisa
- Salangen
- Steigen
- Tolga
Mellomstore kommuner:
- Gausdal
- Hareid
- Hole
- Malvik
- Orkland
- Søndre Land
- Vefsn
Store kommuner:
- Kristiansund
- Levanger
- Lørenskog
- Skien
Fordelingsnøkkel
Kommuner som mottar tilskudd vil få det ut fra følgende fordelingsnøkkel:
Små kommuner (mindre enn 5000): 364 000 kroner per kommune
Mellomstore kommuner (fra 5000 – 190999): 728 000 kroner per kommune
Store kommuner (flere enn 20 000): 1 456 000 kroner per kommune