Styrker stillingen til ofre for kriminalitet – bedre varslingsvern

Regjeringen sender på høring et forslag om varslingsplikt for kriminalomsorgen om domfeltes straffegjennomføring, for å styrke fornærmede og etterlattes stilling.

En av statens viktigste oppgaver er å beskytte sine innbyggere. Det er derfor viktig for regjeringen at rettssystemet ivaretar hensynet til ofrene for kriminalitet slik at deres videre liv kan bli så godt som mulig.

– En varslingsplikt for kriminalomsorgen, uten dagens skjønnsmessige vurdering, vil styrke fornærmedes og etterlattes stilling. Dette vil gi fornærmede og etterlatte forutsigbarhet om at de vil motta varsel om forhold under domfeltes straffegjennomføring som kan ha stor betydning for tilværelsen til de som er rammet av lovbrudd, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp).

Det foreslås at varslingsplikten skal gjelde der hvor behovet for varsling antas å være størst, som ved alvorlige lovbrudd mot den personlige frihet og fred, voldslovbrudd og seksuallovbrudd.

Det foreslås også at området for varsling utvides til å omfatte flere situasjoner under straffegjennomføring enn det som ligger i dagens regler. Dette gjelder tidspunktene for domfeltes innsettelse i fengsel, soningsutsettelse og gjeninnsettelse i fengsel, området hvor straffegjennomføringen finner sted, enkelte fremstillinger, soningsoverføring, benådning, dødsfall og mediedeltakelse.

 – Jeg mener dette vil sette fornærmede og etterlatte bedre i stand til å håndtere tilværelsen etter lovbruddet, og at det vil være et viktig bidrag for å styrke ofrenes stilling, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl.