Sudan: En krise av episke dimensjoner
Pressemelding | Dato: 10.05.2024 | Utenriksdepartementet
Det må komme inn mer nødhjelp til Sudan, hvis ikke står vi overfor en krise av episke dimensjoner. Det var budskapet fra Leger uten grenser, Flyktninghjelpen, Verdens matvareprogram (WFP), og UNICEF da de møtte utviklingsministeren i Nairobi i går.
18 millioner mennesker i Sudan har svært liten tilgang på mat. Blant dem er 5 millioner mennesker på kanten av hungersnød. Dette vil ha katastrofale følger for Sudan med massedød på grunn av matmangel og sykdommer fordi kroppen ikke får næring.
Utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim møtte Leger uten grenser, Flyktninghjelpen og Verdens Matvareprogram og UNICEFs regionale representanter i Nairobi i går. De fire organisasjonene hadde et klart budskap: vi står overfor en krise av episke dimensjoner i Sudan dersom ikke noe gjøres raskt.
– Organisasjonene fortalte at folk spiser blader, røtter og gresshopper for å få noe i magen, og underernærte barn dør i armene til foreldrene. Dette er i all hovedsak en menneskeskapt krise. Mat brukes som våpen i en grusom konflikt som har vart i over ett år. Dette er grove brudd på krigens regler og partene må holdes ansvarlig, sier utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim.
Organisasjonene fortalte om en desperat situasjon hvor sudanerne blir nektet tilgang til nødhjelp. Nødhjelp kommer bare i meget begrenset grad inn i Sudan via naboland til de områdene hardest rammet av krigen. De væpnede styrkene hindrer distribusjon til dem som trenger det mest i Sudan. Stadig flere barn blir utnyttet som soldater og seksualisert vold er økende og svært omfattende. Helsearbeidere har umulige arbeidsforhold på grunn av sikkerhetssituasjonen og grov trakassering fra væpnede styrker.
Utviklingsministeren besøker Kenya denne uken i forbindelse med et toppmøte i Den afrikanske union. I tillegg til humanitær tilgang, må arbeidet med å få en slutt på krigføringen fortsette. Her har regionale organisasjoner og myndigheter en sentral rolle.
– Akkurat nå er det viktig at alle som kan, bruker sin innflytelse for å sikre at partene i konflikten slipper inn nødhjelp til et folk på kanten av stupet. Folk dør allerede av matmangel og sykdommer som følge av manglende næring. Dernest må man jobbe for en våpenhvile for å få slutt på denne grusomme krigen, sier Tvinnereim.
Organisasjonene løftet frem lokalbefolkningen som det eneste lyspunktet i en beksvart situasjon. Unge mennesker har organisert seg og laget suppekjøkken og nødhjelpsmottak med det lille de har, for å hjelpe i sitt nærområde. I de områdene som er sterkest berørt av krigen, er det svært vanskelig å få hjelp inn. Norske og internasjonale organisasjoner har viktige roller og gjør en heroisk innsats i å få frem hjelp til dem som trenger det mest.
– Sudankrigen har havnet helt i skyggen av andre store kriser, og er nesten aldri på avisenes forsider. Organisasjonene ga sterke beskrivelser av krigen i all sin grusomhet. Jeg er glad for at Norge kan ha en ærlig dialog med våre nærmeste partnere. Norge er en betydelig bidragsyter til hjelpearbeidet. Vi ser på hvordan vi kan gjøre mer for å sikre at hjelp kommer frem til dem som trenger det mest, avslutter Tvinnereim.