Svar på skriftlig spørsmål om de konkurransepolitiske virkemidlene i PU-ordningen
Svar til Stortinget | Dato: 10.02.2023 | Landbruks- og matdepartementet
Mottaker: Stortinget
Deres referanse:
Spm. nr. 1255
Vår referanse:
23/302-
Landbruks- og matminister Sandra Borch har svart på skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Bengt Rune Strifeldt (FrP) - Om de konkurransepolitiske virkemidlene i PU-ordningen.
Spm nr 1255 til skriftlig besvarelse fra stortingsrepresentant Bengt Rune Strifeldt - Om de konkurransepolitiske virkemidlene i PU-ordningen
Jeg viser til spørsmål nr. 1255 til skriftlig besvarelse oversendt fra Stortingets presidentskap. Spørsmålet er reist i brev av 03.02.23 til næringsministeren fra Stortingsrepresentanten Bengt Rune Strifeldt. Spørsmålet er oversendt til landbruks- og matministeren som har ansvaret for de konkurransefremmende tiltakene i meierisektoren.
«I Hurdalsplattformen skriver Regjeringen at de gradvis vil fase ut de konkurransepolitiske virkemidlene fra PU-ordningen. Dette frarådes på det sterkeste av både Konkurransetilsynet og Forbrukerrådet. Vil næringsministeren som ansvarlig minister for konkurransesituasjonen i dagligvarebransjen bidra til å skape ro om konkurransesituasjonen i meierimarkedet, og avlyse den varslede utfasingen av de konkurransepolitiske virkemidlene fra PU-ordningen for å opprettholde konkurransen i meierisektoren?»
Med bakgrunn i Hurdalsplattformen og at det siden 2007 er gjennomført evalueringer av de konkurransefremmende tiltakene hvert femte år, bad regjeringen Landbruksdirektoratet i samarbeid med Konkurransetilsynet om en evaluering i 2022.
Rapporten ble levert i desember og hadde høringsfrist den 27. januar. Det er kommet en rekke høringsinnspill til departementet, og jeg har også gjennomført høringsmøter med aktørene i prisutjevningsordningen for å lytte til deres innspill. I prosessen har Tine, faglagene i jordbruket, kommuner med Tine-anlegg, NNN i Tine og Norsk Landbrukssamvirke spilt inn at de mener at de konkurransefremmende tiltak bør avvikles, subsidiært finansieres over statsbudsjettet. Begrunnelsen er at tilskuddene undergraver landbrukspolitiske målsettinger og svekker norsk melk sin konkurransekraft. Tines konkurrenter, aktørene i dagligvarehandelen, Konkurransetilsynet, Forbrukerrådet og aktører knyttet til de uavhengige selskapene (NNN-klubbene, produsentlagene, vertskommuner og enkeltpersoner), mener at de konkurransefremmende tiltakene er viktige for å sikre en skjør konkurranse og at tiltakene bør bestå eller styrkes.
Regjeringen har ikke gjort vedtak om å fjerne de konkurransefremmende tiltakene for meierisektoren. Regjeringens politikk bygger på Hurdalsplattformen, som sier at regjeringen vil bevare prisutjevningsordningen for melk, men gradvis fase ut de konkurransepolitiske virkemidlene fra ordningen.
Rapporten fra Landbruksdirektoratet vil, i tillegg til de ulike høringsinnspillene, være et viktig grunnlag for videre oppfølging av saken.
Med hilsen
Sandra Borch