Svar på skriftlig spørsmål om tolkning av sporbarhetsregelverket for storfe
Svar til Stortinget | Dato: 24.11.2022 | Landbruks- og matdepartementet
Mottaker: Stortinget
Deres referanse:
Nr 428
Vår referanse:
22/1810-
Landbruks- og matminister Sandra Borch har svart på skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant May Helen Hetland Ervik (FrP) om resultater av gentester som bevis ved vurderingen av om storfe kan identifiseres i henhold til sporbarhetsregelverket.
Svar på spm nr 428 til skriftlig besvarelse fra stortingsrepresentant May Helen Hetland Ervik
Representanten May Helen Hetland Ervik har stilt følgende spørsmål for skriftlig svar:
"Finnes det eksempler fra forvaltningspraksis på at Mattilsynet har akseptert resultater av gentester som bevis ved vurderingen av om storfe kan identifiseres i henhold til sporbarhetsregelverket, og hva gjør Landbruks- og matdepartementet for å sikre at Mattilsynets tolkning av sporbarhetsregelverket for storfe er i samsvart med våre internasjonale forpliktelser gjennom EØS-avtalen?"
Utgangspunktet er at EØS-regelverket om sporbarhet ikke åpner for gentesting som alternativ til identifikasjonsmerking av storfe. For å kunne spore individuelle dyr krever regelverket øremerker med identifikasjonsnummer, registrering i databasen Husdyrregisteret og registrering i register på den enkelte driftsenhet, såkalt dyreholdjournal. Mattilsynet aksepterer derfor ikke gentest som et alternativ til kravene til identifikasjonsmerking av storfe i henhold til sporbarhetsregelverket.
Mattilsynet har informert departementet om at de ikke har funnet eksempler der gentest har blitt akseptert og benyttet i arbeidet med å identifisere storfe. De kan ikke utelukke at de har akseptert resultatet av gentest som dokumentasjon på slektskap mellom dyr i enkelte tilfeller, for eksempel for å sannsynliggjøre at en kalv er avkom av ei bestemt ku, dette for å supplere annen foreliggende informasjon. En gentest alene vil imidlertid ikke kunne dokumentere sporbarheten etter de reglene som gjelder. Den vil for eksempel ikke kunne avdekke hvor dyret har vært i sin levetid, dyrets alder eller om det har fått medisiner som ikke skal inn i matkjeden. Gentester vil heller ikke kunne erstatte manglende dyreholdsjournal.
Mattilsynet har opplyopplyser at de heller ikke er kjent med eksempler fra EU-land der dyr som mangler sporbarhet i form av dyreholdsjournal, merking og registrering, kan sendes til slakt etter å ha tatt en DNA-test.
Som nevnt i mitt svar på representantes spørsmål om sporbarhet tidligere i høst (spørsmål nr. 132) har Eidsivating lagmannsrett og Borgarting lagmannsrett nylig kommet frem til at Mattilsynets praksis er i samsvar med sporbarhetsregelverket etter EØS-avtalen. Begge domsavgjørelsene er nå rettskraftige.
Mattilsynet vil i tråd med dette fortsette praksisen med å ta hensyn til DNA-analyser i den grad dette, sammen med annen foreliggende informasjon, kan bidra til å dokumentere sikker identitet til et dyr, men en gentest vil ikke alene kunne dokumentere sporbarheten etter gjeldende regler.
Med hilsen
Sandra Borch