Svar på spørsmål om å sikre koordinert hjelp til dem som rammes av konflikten på Gaza
Svar til Stortinget | Dato: 23.10.2023 | Utenriksdepartementet
Utenriksminister Espen Barth Eides svar på et spørsmål fra Lan Marie Nguyen Berg (MDG) om utenriksministeren vil ta initiativ til en konferanse for giverland og humanitære aktører for å sikre godt koordinert hjelp til de som rammes av konflikten på Gaza og Vestbredden.
Skriftlig spørsmål nr. 110 (2023-2024)
Datert 12.10.2023
Fra representanten Lan Marie Nguyen Berg (MDG) til utenriksministeren:
Vil utenriksministeren ta initiativ til en konferanse for giverland og humanitære aktører for å sikre godt koordinert hjelp til de som rammes av konflikten på Gaza og Vestbredden?
Utenriksministerens svar:
Helt siden Hamas’ terrorangrep mot Israel 7. oktober har regjeringen vært opptatt av eskaleringen i konflikten mellom Israel og militante grupper i Gaza. Norge har tett kontakt med mange land og aktører om hvordan vi kan bistå i å avhjelpe den humanitære situasjonen, beskytte sivile og unngå ytterligere eskalering. Vi vurderer fortløpende hvordan vi best kan bidra fra norsk side.
Situasjonen i Gaza risikerer å utvikle seg til en humanitær katastrofe. Det haster med å få humanitær hjelp inn i Gaza.
Den 13. oktober annonserte vi at Norge øker den humanitære støtten til sivilbefolkningen i Gaza med 70 millioner kroner. Støtten vil gå til de organisasjonene som er stand til å arbeide i området, både FN, frivillige organisasjoner og Røde Kors-bevegelsen.
Vi vurderer også ytterligere støtte til FNs organisasjon for palestinske flyktninger, UNRWA, til deres humanitære innsats. UNRWA spiller en nøkkelrolle i å bistå sivile inne i Gaza og det er viktig å styrke organisasjonens evne til å hjelpe.
Det forblir også viktig å opprettholde fokus på situasjonen på Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem, og støtten til den palestinske befolkningen der, som også rammes hardt av konflikten.
I arbeidet med å identifisere hvordan vi kan legge til rette for en koordinert internasjonal humanitær innsats er vi i løpende dialog med FN-systemet, andre giverland og humanitære organisasjoner. FNs kontor for humanitær koordinering, OCHA, er sentralt.
Som leder av giverlandsgruppen for Palestina (Ad Hoc Liaison Committee, AHLC) har Norge oppfordret det internasjonale samfunnet til å fortsette den økonomiske støtten til det palestinske folket, inkludert til Den palestinske selvstyremyndigheten. Norge er i dialog med sentrale partnere om hvordan vi best kan bruke AHLC-mekanismen i den pågående krisen.
Lederskap fra land i regionen er viktig, og vi må lytte til deres vurderinger og behov. Jeg deltar på et internasjonalt toppmøte i Kairo 21. oktober, der den humanitære responsen på krisen i Gaza vil være et sentralt tema. Som i andre kontakter med relevante aktører vil jeg understreke den avgjørende betydningen i å få humanitær tilgang til Gaza, at sivile beskyttes og alle parter respekterer humanitærrettens regler og prinsipper.