Svar på spørsmål om situasjonen i Guatemala
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Støre
Utgiver: Utenriksdepartementet
Svar til Stortinget | Dato: 09.12.2022
Mottaker: Stortingets kontor, Ekspedisjonskontoret
Utenriksminister Anniken Huitfeldts svar på et spørsmål fra Ingjerd Schou (Høyre) om hvordan regjeringen vurderer situasjonen i Guatemala med tanke på menneskerettigheter, demokratiutvikling og rettsstatsprinsipper, og om Norge kan spille en positiv rolle.
Skriftlig spørsmål nr. 582 (2022-2023) .
Datert 01.12.2022
Fra representanten Ingjerd Schou (H) til utenriksministeren:
Hvordan vurderer regjeringen situasjonen i Guatemala med tanke på menneskerettigheter, demokratiutvikling og rettsstatsprinsipper, og kan Norge spille en positiv rolle?
Utenriksministerens svar:
De siste årene har demokrati og rettsstat hatt dårlige levevilkår i Guatemala. FNs kommisjon mot straffefrihet i Guatemala CICIG (Comisión Internacional Contra la Impunidad en Guatemala) fikk ikke fornyet sitt mandat av guatemalanske myndigheter i 2019 og måtte forlate landet. CICIG hadde i flere år mottatt støtte fra Norge og spilt en viktig rolle i kampen mot korrupsjon og straffefrihet. Domstolenes uavhengighet er også under press. En rekke uavhengige dommere er tvunget i eksil, og de som er igjen i landet lever under stadige trusler. I tillegg har det over tid vært en generell svekkelse av demokratiske institusjoner.
En kontroversiell lov, den såkalte NGO-loven, ble vedtatt i 2021. Denne loven begrenser frivillige organisasjoners arbeid ved å kriminalisere aktiviteter som kan "forstyrre den offentlige orden". Loven er krevende for sivilsamfunnet, og bidrar til vanskelige arbeidsforhold for menneskerettighetsforsvarere. Norge er også bekymret for en forverret situasjon for journalister, med både fengslinger og tilsynelatende vilkårlig rettsforfølgelse. Urfolk er fortsatt betydelig underrepresentert i politikken i Guatemala og mange urfolksledere føler seg utsatt for press, trakassering og forfølgelse.
Norge har i mange år hatt et bistandssamarbeid med Guatemala, med særlig vekt på anti-korrupsjon, styrking av rettsstaten og urfolks rettigheter. For 25 år siden var Norge involvert i å få på plass en fredsavtale, og det har vært viktig å vise det guatemalske folk at vi fortsatt følger utviklingen tett og støtter opp under demokratiske krefter i landet. Norges mangeårige støtte til dommere og til et uavhengig rettsapparat har vært viktig. Norge har også et nært samarbeid med kontoret til FNs høykommissær for menneskerettigheter i Guatemala. Norsk sivilsamfunn er engasjert i utviklingen i landet og gjør et viktig arbeid.
Menneskerettigheter er et tverrgående hensyn i norsk utenrikspolitikk. Bilateral dialog og multilateralt samarbeid er våre viktigste virkemidler i arbeidet for å fremme og beskytte menneskerettighetene. Norges ambassade i Mexico er i regelmessig kontakt med myndighetene i Guatemala og uttrykker Norges bekymringer og forventinger direkte i møter med dem. Ambassaden besøker landet jevnlig og møter også sivilsamfunnsrepresentanter og internasjonale organisasjoner. Vi har også uttrykt vår bekymring for utviklingen i egne uttalelser.
Norge vil fortsette å ta opp menneskerettighetssituasjonen i relevante fora og følge utviklingen når det gjelder demokrati og rettstat i Guatemala. Landhøring av Guatemala står på FNs menneskerettighetsråds agenda i januar 2023. Der vil Norge delta og fremme våre anbefalinger på en rekke felt.