Sverdrup-feltets andre byggetrinn offisielt åpnet
Nyhet | Dato: 13.02.2023 | Energidepartementet
Med Johan Sverdrup – andre byggetrinn i produksjon er feltet blitt det tredje største på norsk sokkel. Olje- og energiminister Terje Aasland foretok den offisielle åpningen i en tid der Europa trenger mer energi.
— Med Johan Sverdrup andre byggetrinn i produksjon er Norges største industriprosjekt i nyere tid komplett. Feltet har gjennom sin tre år lange levetid bidratt med store inntekter til felleskapet, og mer vil komme nå som hele feltet er i sving, sier olje- og energiminister Terje Aasland.
Johan Sverdrup andre byggetrinn består av en ny plattform, fem nye havbunnssystemer, 28 nye brønner, en ny modul til eksisterende stigerørsplattform samt tilrettelegging av kraft fra land til Utsirahøyden. Prosjektet er levert som planlagt på tid og kost til tross for korona-pandemien:
— Det er liten tvil om at feltet har hatt enorm betydning for å holde i gang sysselsetting og aktivitet i hele landet. I tillegg betyr det mye å åpne andre byggetrinn av feltet som også produserer med lave utslipp med kraft fra land.
Johan Sverdrup-feltet får kraft fra land gjennom kabler fra Haugsneset i Rogaland. Den første kabelen forsyner i dag strøm til fireplattformer fra første byggetrinn av Johan Sverdrup. Den nye kabelen forsyner nå den femte plattformen på Sverdrup-feltet, i tillegg til seks andre plattformer med tilhørende sattelittfelt på Utsirahøyden.
Bakgrunn
Proposisjonen for første byggetrinn av Johan Sverdrup ble lagt frem for Stortinget av Olje- og energidepartementet våren 2015 hvor det ble vedtatt å etablere en områdeløsning for kraft fra land som skulle dekke hele kraftbehovet til feltene Johan Sverdrup, Edvard Grieg, Ivar Aasen og Gina Krog.
Johan Sverdrup andre byggetrinn ble lagt frem for Stortinget i desember 2018 og godkjent av departementet i mai 2019 og kom i produksjon i desember 2022. Feltets første byggetrinn kom i produksjon i oktober 2019 og ble offisielt åpnet i januar 2020.
Rettighetshaverne i Johan Sverdrup-feltet er Equinor (operatør, 40,0267 prosent), Aker BP (31,5733 prosent), Petoro (17,3600 prosent) og TotalEnergies (8,4400 prosent)