Ti råd fra ungdommen om distriktspolitikken
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Kommunal- og moderniseringsdepartementet
Pressemelding | Dato: 26.04.2021
Hva skal til for at unge vil bo, arbeide og investere fremtiden sin i distriktene? I dag har regjeringen fått ti råd til distriktspolitikken fra Ungdommens distriktspanel.
Norges befolkning blir eldre, og denne utviklingen ser vi tydeligst på bygda. Hvis distriktene skal være gode steder å bo i årene som kommer, må unge ha lyst til å investere fremtiden sin der.
Høsten 2019 inviterte regjeringen ti ungdommer fra hele landet til å gi ti råd om hva som skal til for å gjøre det attraktivt å bo og arbeide i distriktene. Ungdommene har jobbet systematisk og grundig, og har innhentet synspunkter fra unge over hele landet.
– Jeg er imponert over den store og grundige jobben Ungdommens distriktspanel har gjort. Rådene gir et godt bilde av hva unge i distriktene er opptatt av. Vår ambisjon er at det skal være attraktivt for folk å bo i hele landet. Da må de ha utdanningsmuligheter, en meningsfull jobb å gå til, og tilgang til gode tjenester. Slik skaper vi vekst og levende lokalsamfunn, sier statsminister Erna Solberg.
Rådene ungdommene nå har gitt regjeringen tar for seg en rekke områder som tilgang på arbeid og utdanningsmuligheter, helse og beredskap, bolig og fritid, digitalisering, veier, kollektivtransport og bærekraftig utvikling.
– Vi ønsker at flere unge skal velge å bli og at flere vil bosette seg i Distrikts-Norge. Da er det ekstra viktig å lytte til ungdommene når vi skal fornye distriktspolitikken. Tilgang på attraktive jobber, utdanning i distriktene, digitalisering og gode transportløsninger er forslag som går rett hjem hos oss. Jeg har stor tillitt til at ungdomspanelet har mye av svaret på hvordan vi skal gjøre distriktene mer attraktiv for de unge, og sikre vekst og utvikling for fremtiden, sier distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland.
Ungdomspanelet er også opptatt av at unge må få større innflytelse på avgjørelser som tas lokalt.
– Dette er en klar utfordring til kommunene om å jobbe aktivt for å inkludere ungdom i all politikkutvikling som påvirker framtiden, sier Helleland.
Ungdommens distriktspanel ber om at:
- Vi får tilgang til jobbfellesskap, arbeidserfaring og varierte arbeidsplasser
- Ungdom skal ha desentraliserte skole- og utdanningsmuligheter
- Det må bli enklere å komme seg fra A til Å
- Alle skal ha tilgang til stabilt og sikkert høyhastighets- og mobilnett
- Virkemidler gjør det enklere å etablere bedrift og få seg bolig
- Veien til psykisk helsehjelp må bli kortere
- Vi tar vare på distriktenes attraktivitet med nærhet til naturen
- Lokalsamfunnene utvikles med møteplasser og lokaler for unge gründere og frivillige
- Ungdom må få større innflytelse lokalt
- Beredskapen skal være tilgjengelig og trygg
Om ungdommens distriktspanel
Ungdommens distriktspanel ble opprettet i desember 2019. De skal gi råd til regjeringen om hva som bør gjøres for at det skal være godt og attraktivt å bo og arbeide i hele Norge, også i framtida. Distriktspanelet består av ti ungdommer som representerer hvert sitt fylke:
Troms og Finnmark: Tobias Eriksen, Båtsfjord
Nordland: Marthe Øijord, Meløy
Trøndelag: Kennet Tømmermo Reitan, Røyrvik
Møre og Romsdal: Nikola Bileska, Averøy
Vestland: Hans Christian Knudsen, Sogndal
Rogaland: Trym Talgø Olsen, Eigersund
Agder: Siri Heimdal Knudsen, Kristiansand
Vestfold og Telemark: Anne Snarteland, Fyresdal
Viken: Cecilie Skrindo, Ål
Innlandet: Sofie Persdatter Sangnæs, Gran
Kommunal- og moderniseringsdepartementets pressetelefon: 22 24 25 00