Tok med partene på råd om rettferdig omstilling i klimapolitikken
Nyhet | Dato: 07.11.2024 | Klima- og miljødepartementet
Onsdag inviterte statsråden partene i arbeidslivet til å gi innspill på klima- og miljøpolitikken. Rådet for rettferdig omstilling ble opprettet i 2022 og skal være en arena for dialog med partene i arbeidslivet.
Klima- og miljøministeren er vertskap for rådet og medlemmene består av LO, YS, Unio og Akademikerne fra arbeidstakersiden og NHO, KS, Virke og Spekter fra arbeidsgiversiden. I møtet var også Kunnskapsdepartementet representert.
Det grønne skiftet er en omstilling for hele samfunnet, innen alle sektorer og på alle nivåer. I møtet diskuterte partene behovet for kompetanse for det grønne skiftet i arbeidslivet, og hvilke nye behov som melder seg når vi går fra en lineær til en sirkulær økonomi.
– Klimapolitikken kommer til å måtte trappes opp fremover, for å nå klimamålene våre. Samtidig må vi passe på at de gruppene i samfunnet som blir særlig negativt berørt, blir kompensert på andre måter. En rettferdig omstilling er både viktig i seg selv, fordi vi vil ha et rettferdig samfunn, men også fordi det gir grunnlag for å få til en god omstilling mot lavutslippssamfunnet. Oppleves omstillingen som urettferdig, er den rett og slett vanskelig å få gjennomført, sa klima- og miljøminister Tore O. Sandvik i møtet.
Partene diskuterte blant annet hvordan vi kan sikre en mest mulig rettferdig omstilling og en bred forankring av klimapolitikken, og hva slags kompetanse som trengs for det grønne skiftet og en sirkulær økonomi.
I møtet gikk KLD gjennom de omfattende nye regelverkene som kommer fra EU på området sirkulær økonomi og hvilke nye kompetansebehov som følger av det. KLP fortalte også om hvordan de benytter gjenværende verdier etter skade, framfor å bygge nytt.
Partene kom med nyttige innspill for klima- og miljøpolitikken. Blant annet argumenterte de for helhetlige politikkpakker, mer investering i forskning og utdanning og tydelige og forutsigbare signal fra myndighetene.