Toppmøte om fred i Ukraina

Statsminister Jonas Gahr Støre deltar i helgen på et internasjonalt toppmøte om fred i Ukraina. Der møter han Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og ledere fra rundt 90 land.

– På tredje året kjemper det ukrainske folk for sin frihet. Russiske angrep har tiltatt i styrke, og det er store tap på begge sider. Fred virker å være langt unna, men vi må ikke gi opp. Målet med møtet i Sveits er å inspirere til en framtidig fredsprosess for Ukraina, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Ukrainas fredsformel

Det er president Volodymyr Zelenskyj som har tatt initiativ til møtet, som arrangeres av Sveits. Målet med møtet er å skape et mulig grunnlag for en framtidig, rettferdig og varig fred i Ukraina. Toppmøtet i Sveits handler særlig om atomsikkerhet, matsikkerhet og retur av deporterte barn, andre sivile og krigsfanger.

– Norges støtte til Ukraina handler om å sikre et fritt, trygt og uavhengig Ukraina. Det er avgjørende at vi tar utgangspunkt i Ukrainas fredsformel. Det handler om å sikre fred på ukrainske premisser – og økt trygghet og stabilitet på vårt kontinent, sier Støre.

Norge er engasjert i Ukrainas «fredsformel» og de ti områdene president Zelenskyj trakk opp allerede høsten 2022. Norge har påtatt seg et særlig ansvar for to tema, som ser på hvordan man kan oppnå energisikkerhet og retur av deporterte barn, andre sivile og krigsfanger.  

Bred internasjonal deltakelse

Statsminister Støre mener det er viktig at så mange land og ledere kommer sammen i Sveits.

– Det er viktig med bred internasjonal deltakelse på møtet. Jeg er glad for deltakelse fra alle verdens regioner. Mange land rundt bordet har viktige erfaringer å bidra med. Ingen kriger er like, men noen fellestrekk finnes. På møtet vil vi forsøke å etablere en felles tilnærming til en reell fredsprosess. Dette er ambisiøst, men oppnåelig dersom man kan bli enige om å følge opp og samarbeide videre om konkrete tiltak, sier Støre.

Fakta om toppmøtet

Toppmøtet om fred i Ukraina arrangeres i Bürgenstock i Sveits.

Etter initiativ fra ukrainske myndigheter har Sveits invitert delegasjoner fra hele verden til å delta på toppmøtet.

Diskusjonene på toppmøtet bygger på Ukrainas fredformel, internasjonal rett og FN-pakten

Fakta om fredsformelen

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj lanserte Ukraine Peace Formula under G20-møtet i november 2022.

Fredsformelen har ti punkter:

1) Atomsikkerhet og strålevern

2) Matsikkerhet

3) Energisikkerhet

4) Retur av deporterte barn, andre sivile gisler og krigsfanger

5) Gjenopprettelse av Ukrainas territorielle integritet

6) Tilbaketrekning av russiske styrker og opphør av fiendtligheter

7) Rettferdighet og ansvarliggjøring

8) Miljøsikkerhet

9) Forhindre eskalering og gjentakelse av aggresjon

10) Bekreftelse på avslutning av krigen.

Ukraina har etablert arbeidsgrupper for hvert punkt. Norge deltar aktivt og er med på å lede arbeidsgruppene om energisikkerhet og retur av deporterte barn, andre sivile og krigsfanger. Det har vært en rekke møter blant landene som støtter opp om fredformelen, og Norge støtter Ukrainas arbeid for å mobilisere bredest mulig internasjonal støtte for fredformelen.