Trygghet til sjøs: Foreslår endrede bøtesatser i fritids- og småbåtsaker

Justis- og beredskapsdepartementet har i dag sendt på høring forslag om endringer i forskrift om forenklet forelegg i fritids- og småbåtsaker. Departementet foreslår i hovedsak at bøtesatsene heves tilsvarende økningen i konsumprisindeksen siden 2001.

– Vi må sikre at det er trygt å ferdes til sjøs. Disse bøtesatsene har vært på samme nivå i svært mange år, og er unaturlig lave sammenlignet med bøtesatsene som gjelder for veitrafikkforhold. Bøtenivået må være avskrekkende, slik at de forebygger risikoadferd som i verste fall kan føre til at liv går tapt, sier justis- og beredskapsminister Astri Aas-Hansen (Ap).

Departementet foreslår en generell oppjustering av bøtesatsene som i hovedsak svarer til økningen i konsumprisindeksen (KPI) fra juni 2001 og ut 2024, med tillegg av estimert prisstigning i 2025. Dette gjelder også bøtesatsene for manglede redningsvest. Ifølge tall fra Sjøfartsdirektoratet, omkom 43 personer i ulykker med fritidsfartøy i fjor. Gjennomsnittsalderen var 58 år og 74 prosent manglet flyteutstyr.

Noen bøtesatser foreslås hevet enda mer. Dette gjelder satsen for føring av fritidsbåt uten å være gammel nok til det, og når fører mangler kvalifikasjonsbevis og høyhastighetsbevis. Det samme gjelder satsen for eier av båt som lar andre føre den uten å oppfylle disse kravene. Bøtesatsene for fartsovertredelser og bøtesatsen for ankring eller ferdsel innenfor merkebøyer lagt ut for bading foreslås også hevet utover en ren KPI-justering.  

– For å sikre trygg ferdsel til sjøs er det viktig at fartsbestemmelser og kravene til minstealder, båtfører- og høyhastighetsbevis overholdes. Feilnavigasjon og uvettig kjøring utgjør en høy risiko både for de ombord og for omgivelsene, sier justis- og beredskapsministeren.

Tilbakemeldingsskjema

Fant du det du lette etter?

Tusen takk for ditt svar!

Det er ikke deg, det er oss.

Det oppsto en uventet feil med serveren. Prøv igjen senere.