Tydelig FN-støtte til norsk-ledet resolusjon om humanitær tilgang i Palestina
Pressemelding | Dato: 19.12.2024 | Utenriksdepartementet, Statsministerens kontor
– 137 land i FNs generalforsamling har kommet med et sterkt og tydelig budskap. Verden vil ikke akseptere at Israel blokkerer tilgangen til humanitær hjelp til palestinerne under okkupasjon, sier statsminister Jonas Gahr Støre.
FNs generalforsamling har i dag vedtatt en resolusjon som ber Den internasjonale domstolen (ICJ) svare på følgende spørsmål: Hvilke folkerettslige plikter har Israel til å tillate og tilrettelegge for at FN, internasjonale organisasjoner og tredjestater kan levere livreddende nødhjelp og grunnleggende tjenester til palestinerne som lever under okkupasjon? FNs organisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) er ryggraden i dette humanitære arbeidet. 137 land stemte for resolusjonen, som er fremmet av Norge på vegne av en kjernegruppe med 13 land.
– Millioner av palestinere er helt avhengige av UNRWA for å få grunnleggende tjenester som utdanning, helsehjelp og mat. Dersom UNRWA må stenge i Palestina vil 330 000 barn og unge miste muligheten til å gå på skole. Mennesker som allerede er hardt rammet av krig og konflikt vil miste framtidshåpet. Dette kan gjøre Midtøsten til et enda farligere sted, sier utenriksminister Espen Barth Eide.
Resolusjonen er en respons på den katastrofale situasjonen i Midtøsten og Israels manglede vilje til å sørge for at verden kan gi livreddende nødhjelp og grunnleggende tjenester til palestinere under okkupasjon. Dette toppet seg da Knesset i oktober i år vedtok to lover som i praksis gjør det umulig for FNs organisasjon for palestinske flyktninger i Palestina (UNRWA) å arbeide. Lovene har møtt bred kritikk internasjonalt, og vil etter Knessets vedtak tre i kraft i januar neste år.
– Det er et klart flertall i FNs generalforsamling for denne viktige resolusjonen. Det er bra. En rekke land, inkludert de fleste av våre likesinnede, støtter resolusjonen for å beskytte FN, grunnleggende humanitære prinsipper og palestinernes rettigheter. Det er en styrke at vi står sammen, sier Støre.
En rådgivende uttalelse fra Den internasjonale domstolen vil klargjøre hvilke folkerettslige forpliktelser Israel har til å tilrettelegge for at FN, internasjonale organisasjoner og tredjestater kan gi livreddende nødhjelp og grunnleggende tjenester til den palestinske sivilbefolkningen.
– Vi mener Israel undergraver fred og stabilitet i Midtøsten gjennom sin ulovlige okkupasjon og blokkering av humanitær bistand. Ingen land kan heve seg over folkeretten. Og Israel har ingen rett til å kaste FN-organisasjoner ut av palestinsk område som de ulovlig okkuperer. Mens vi venter på domstolens rådgivende uttalelse skal vi og andre land jobbe for at folkeretten respekteres av alle, uansett, sier utenriksministeren.
UNRWA opererer i Jordan, Libanon, Syria, Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem, og i Gaza. Organisasjonen er unik blant FN-organisasjonene fordi den bare fokuserer på én spesifikk flyktninggruppe, de palestinske flyktningene.
Faktaboks om resolusjonen
Resolusjon A/79/L.28/Rev.1 ble vedtatt i FNs generalforsamling torsdag 19. desember med 137 stemmer for, 22 avstående og 12 stemmer mot.
Resolusjonen ber Den internasjonale domstolen i Haag (ICJ) klargjøre Israels plikter under folkeretten til å tilrettelegge for at livreddende nødhjelp og andre grunnleggende tjenester, som utdanning og helsetilbud, når frem til sivilbefolkningen i Det okkuperte palestinske området.
Henvendelsen om en rådgivende uttalelse sendes nå til Domstolen i Haag. Resolusjonen ber Domstolen gi saken høyeste prioritet på grunn av den kritiske humanitære situasjonen i Palestina.
Faktaboks om UNRWA
UNRWA (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East) ble opprettet i 1949 for å gi støtte og hjelp til palestinske flyktninger som ble fordrevet da staten Israel ble opprettet i 1948. UNRWA er hovedsakelig finansiert gjennom frivillige bidrag fra FNs medlemsland.
UNRWAs hovedoppgave er å gi beskyttelse, utdanning, helsehjelp humanitær hjelp og sosialhjelp til seks millioner palestinske flyktninger.