Tydeligere rammer for bruk av private i barnevernet
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Barne- og familiedepartementet
Nyhet | Dato: 30.03.2020
Regjeringen sender på høring forslag til endringer i rammevilkårene for private tjenesteytere i barnevernet. Det skal gi bedre kvalitet på tjenestene barnevernet kjøper fra private, styrket rettssikkerhet til barna og familiene og bidra til bedre bruk av offentlige midler ved kjøp av barnevernstjenester fra private. Dette er første gang det gjøres en slik gjennomgang av private tilbydere i barnevernet.
– For å hjelpe de sårbare barna og familiene på en best mulig måte, må barnevernet ha god oversikt og god styring når de kjøper tjenester fra private tjenesteytere. Jeg foreslår nå tydeligere rammer for bruken av private tjenesteytere. Private er svært viktige bidragsytere i barnevernet, men vi trenger tydeligere rammer for å få en bedre bruk av de private tjenesteyterne i barnevernet, sier barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF).
Bruken av private tjenesteytere i barnevernet er i dag lite regulert. Samtidig er det er avdekket svikt i form av manglende tiltaks- og kostnadskontroll både i det kommunale og statlige barnevernet.
– Vi ser at det offentlige i dag ikke alltid har kontroll med hva barna og familiene tilbys når det kjøpes tjenester fra private. Barna og familiene kan få feil tiltak, tiltak av dårlig kvalitet eller tiltak som trekkes ut i tid. Dette kan ha svært alvorlige konsekvenser for de barna og familiene det gjelder, og for samfunnet, sier Ropstad.
I høringsnotatet foreslås det tydeligere rammer for hvilke oppgaver private tjenesteytere kan bistå kommunene og Bufetat med og ikke.
Blant det som foreslås er:
- Private aktører skal ikke lenger kunne inngå avtale om godtgjøring og støttetjenester direkte med fosterforeldre i ordinære fosterhjem, og slik være et mellomledd mellom det offentlige og fosterhjemmet. Alle ordinære fosterhjem skal være kommunale.
- Private aktører kan fortsatt levere støttetjenester inn i fosterhjemmene etter avtale med kommunen, og drive rekruttering og opplæring av fosterhjem.
- Kommunenes adgang til å bruke private aktører lovfestes, og strammes inn noe. Kommunene skal ikke kunne bruke private aktører til følgende oppgaver: velge og godkjenne fosterhjem, gjennomføre midlertidige akuttvedtak, og å utarbeide og evaluere tiltaks- og omsorgsplaner.
- Tiltak for å gjøre det enklere for kommunene å bruke private på en god måte, gjennom en nettbasert veileder for innkjøpsprosessen, og en sentral oversikt over leverandørene.
Høringsfristen er satt til 29. juni 2020.
Høringsinstanser som har behov for lengre frist, må be om fristutsettelse innen fristen. Forlenget høringsfrist vil bli gitt så langt det er forenelig med departementets videre arbeid med saken.