Uakseptable holdninger til lhbtiq-personer
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet
Nyhet | Dato: 26.06.2018
Holdningene overfor lhbtiq-personer har blitt noe bedre over tid. Men ennå grøsser 10 prosent av befolkningen ved tanken på homofile menn. Det kommer frem i en ny undersøkelse som lanseres i dag.
– Undersøkelsen viser at vi ennå har en vei å gå når det gjelder å bekjempe negative holdninger overfor lhbtiq-personer. Jeg blir forbauset og sint når funnene viser at hele 1 av 6 menn ville ha flyttet seg for å skape større avstand til en homofil mann, hvis de kom tett på. Og 20 prosent av menn er negative til at homofile menn holder hender i offentligheten. Slike holdninger er utdatert i 2018, sier barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland.
Første av sitt slag
Holdningsundersøkelsen, utført av Bufdir på oppdrag fra Barne- og likestillingsdepartementet, viser blant annet at menn er mindre tolerante enn kvinner, og at det er tildels store regionale forskjeller i befolkningens holdninger til lesbiske, homofile, bifile, trans, interkjønn og queer-personer (lhbtiq-personer).
Undersøkelsen er gjennomført i forbindelse med at Norge, som første land i verden, lanserer et sett med lhbtiq-indikatorer. Indikatorsettet er en samling og presentasjon av eksisterende og ny tallbasert forskning om lhbtiq-personer.
Indikatorene gir verdifull kunnskap om lhbtiq-personers levevilkår innenfor områder som blant annet familie, skole og utdanning, arbeidsliv, helse og diskriminering. De blir et viktig verktøy for myndigheter i stat og kommune i arbeidet med å bedre lhbtiq-personers levekår og å bekjempe diskriminering.
Vil være et foregangsland
– Når det gjelder lhbtiq-personer, er jeg særlig bekymret for en økning i antall anmeldelser om hatkriminalitet. Hatkriminalitet er et alvorlig problem som hindrer likestilling for denne gruppen. Norge skal være et foregangsland i å bekjempe hatkriminalitet og å fremme rettigheter og levekår for lhbtiq-personer, sier Helleland.
I 2017 mottok politiet 549 anmeldelser om hatkriminalitet, en økning på 17 prosent fra året før. I 83 av disse sakene var hatmotivet knyttet til seksuell legning.
– Alle har et ansvar for å bekjempe negative holdninger. Ingen skal oppleve å bli møtt med fordommer på grunn av hvem man er. Det er heldigvis flott å se at særlig unge generelt har mer positive holdninger til lhbtiq-personer. Jeg tror og håper at de negative holdningene vi ser fra undersøkelsen er på vei til å dø ut, sier Helleland.